Feta sir sa začinima, u maslinovom ulju
Potrebno je:
- 1/2 kg feta sira
Marinada za sir:
- 2 čena sitno iseckanog, belog luka
- 1/3 kašičice suvog biljnog začina
- 1/2 kašičice tucane, ljute, paprike
- 1/3 kašičice crvenog bibera
- 1/2 limuna (sok i izrendana korica)
- 1 kašičica meda
- 150 ml maslinovog ulja
- sveži bosiljak
- origano
Priprema
1. Da biste sir isekli na jednake kockice stavite ga na radnu površinu, pa ga isecite koncem. Isečeni sir složite u teglice.
2. U maslinovo ulje, prvo, staviti
med, pa ga mešati da se, potpuno, otopi. Zatim dodati sve, navedene,
začine i dobro ih sjediniti. Bosiljak i origano dodajte po, vašem,
ukusu. Pripremljenu marinadu preliti preko iseckanog sira, u teglicama.
Ako treba, doliti još maslinovog ulja.
3. Teglice čvrsto zatvoriti i,
nekoliko puta, ih blago okrenuti gore-dole, da bi se marinada
rasporedila ravnomerno. Ostaviti teglice na, najnižu, policu u frižideru
i ostaviti da odstoji 2-3 dana. Zatim izvadite, bockajte čačkalicama i
uživajte. Naročito se slaže uz pivo.
4. Ne treba da vas buni ako je smesa
u teglici, kada je izvadite iz frižidera, malo, stegnuta. To je zbog
ulja i meda. Samo ostaviti da odstoji, na sobnoj temperaturi, oko pet
minuta, pa poslužiti.
Коментари
Постави коментар