Mekike punjene sirom
Za testo:
- 550 g brašna
 - 200 ml tople vode
 - 200 ml jogurta
 - 4 kašike ulja
 - 1,5 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 - 1/2 kockice kvasca
 
Za fil:
- 150 g sira (feta)
 - 1 jaje
 
Priprema
      1. Testo: U toploj vodi podići 
kvasac. U vanglicu staviti brašno, šećer, so, ulje, jogurt i 
pripremljeni kvasac. Zamesiti mekše testo (ako je potrebno dodati još 
malo brašna). Ostaviti testo da naraste.
     
    
      2. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na 10 delova. Od svakog dela napraviti lopticu.
     
    
      3. Uzeti jednu lopticu testa i razvući je što tanje, u obliku pravougaonika (mada ove moje i nisu imale baš taj oblik).
     
    
      4. Za fil, viljuškom izdrobiti sir i pomešati ga sa jajetom. Umutiti, viljuškom, da bude kremasto. 
Preko razvučenog testa premazati jednu kašičicu fila.
     
    
      5. Zatim preklopiti, prvo, testo sa gornje i donje strane, zatim sa leve i desne strane (kao kad presavijamo kod pravljenja lisnatog testa).
     
    
      6. Preko tako preklopljenog testa pređemo, malo, oklagijom, da se zalepe ivice testa.
     
    
      7. Na isti način uradimo i sa svim ostalim jufkicama testa.
     
    
      8. Ostavimo ih da se odmore, dok 
ugrejemo ulje, oko desetak minuta. Zatim uzimamo testo, malo ga 
razvučemo rukom (u dužinu ) i pržimo.
Pržene mekike stavljamo na salvetu, da upiju višak masnoće, pa ih 
poslužimo sa jogurtom ili kiselim mlekom.
     
    



Коментари
Постави коментар