Mekike punjene sirom
Za testo:
- 550 g brašna
- 200 ml tople vode
- 200 ml jogurta
- 4 kašike ulja
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1/2 kockice kvasca
Za fil:
- 150 g sira (feta)
- 1 jaje
Priprema
1. Testo: U toploj vodi podići
kvasac. U vanglicu staviti brašno, šećer, so, ulje, jogurt i
pripremljeni kvasac. Zamesiti mekše testo (ako je potrebno dodati još
malo brašna). Ostaviti testo da naraste.
2. Uskislo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na 10 delova. Od svakog dela napraviti lopticu.
3. Uzeti jednu lopticu testa i razvući je što tanje, u obliku pravougaonika (mada ove moje i nisu imale baš taj oblik).
4. Za fil, viljuškom izdrobiti sir i pomešati ga sa jajetom. Umutiti, viljuškom, da bude kremasto.
Preko razvučenog testa premazati jednu kašičicu fila.
5. Zatim preklopiti, prvo, testo sa gornje i donje strane, zatim sa leve i desne strane (kao kad presavijamo kod pravljenja lisnatog testa).
6. Preko tako preklopljenog testa pređemo, malo, oklagijom, da se zalepe ivice testa.
7. Na isti način uradimo i sa svim ostalim jufkicama testa.
8. Ostavimo ih da se odmore, dok
ugrejemo ulje, oko desetak minuta. Zatim uzimamo testo, malo ga
razvučemo rukom (u dužinu ) i pržimo.
Pržene mekike stavljamo na salvetu, da upiju višak masnoće, pa ih
poslužimo sa jogurtom ili kiselim mlekom.
Коментари
Постави коментар