Sočni kolač sa rogačem
Za testo:
- 5 jaja
- 300 g šećera
- 210 ml ulja
- 210 ml kisele vode
- 90 g rogača
- 250 g brašna
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kesica praška za pecivo
Za preliv:
- 200 ml mleka
- 200 ml vode
- 9 kašika šećera
- 250 g margarina (putera)
- 4 kašike kakaoa
- 100 g čokolade
Priprema
1. Testo: Odvojiti belanca od
žumanaca. Umutiti belanca, u odgovarajući dublji sud, sa postepenim
dodavanjem šećera, ali da ne bude previše čvrsta smesa. Dodati žumanca i
sjediniti. Zatim dodati ulje, kiselu vodu i vanilin šećer. Umutiti. Na
kraju ubaciti brašno, sa pecivom i rogač. Mikserom sve sjediniti.
2. Pleh, vel. 24x40 cm, dobro
podmazati uljem, pa sipati umućeno testo. Staviti da se peče, u
prethodno zagrejanoj rerni na 170 C. Pečeni kolač (probati čačkalicom da
li je pečeno), izvaditi i ostaviti da se ohladi.
3. Preliv: Za preliv sve navedene
sastojke staviti u manju šerpicu, (margarin iseckati, a čokoladu
izlomiti na manje parčiće) i na tihoj vatri, staviti da se sastojci
otope i sjedine, uz neprekidno mešanje.
4. Ohlađen kolač iseći na kocke i
preliti vrelim prelivom. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi,
pa ga staviti u frižider da se potpuno, ohladi.
Uživajte u jako ukusnom i sočnom kolaču.
Коментари
Постави коментар