Torta sa kafom i čokoladom
Za koru:
- 300 g brašna
 - 150 g šećera
 - 2 kašike kakaoa
 - 100 ml jake, skuvane, kafe
 - 100 ml vode
 - 100 ml ulja
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kesica vanilin šećera
 
Za prelivanje kore:
- 240 ml vode
 - 120 g šećera
 - 1 kašika ruma
 
Za glazuru:
- 200 g čokolade
 - 250 ml slatke pavlake
 - 50 g krupno samlevenog kikirikija
 
Priprema
      1. Kora: U vanglicu staviti brašno, pa dodati sve navedene sastojke. Žicom za mućenje ujediniti sve sastojke. 
     
    
      2. Rernu ugrejati na 160 stepeni. 
Pleh, vel 24 cm obložiti pek papirom. Pek papir (samo dno kalupa) 
premazati uljem. Sipati umućenu smesu, ravnomerno je rasporediti i 
staviti da se peče. Pečenu koru (probati čačkalicom) izvaditi i načisto 
ohladiti.
     
    
      3. Za prelivanje kore: U šerpicu 
staviti vodu i šećer, pa staviti na šporet da provri. Od momenta vrenja 
kuvati 10-tak minuta. Skloniti sa vatre i dodati rum.
     
    
      4. Skinuti obruč oko ispečene, 
ohlađene, kore, pa zatim, skloniti i pek papir. Koru ponovo vratiti u 
kalup i staviti obruč, oko nje. Kalup staviti u veći pleh ili iznad 
sudopere (pošto može da se desi da procuri preliv, kao meni što se 
desilo), pa kašikom, prvo, prelivati ivice kore. Zatim preliti, polako, 
sredinu. Sačekati 2-3 minuta, pa preliti sa ostatkom preliva. Sačekati 
malo, dok kora upije tečnost, pa staviti u frižider, dok se sprema 
glazura. 
     
    
      5. Glazura: U jednoj šerpici 
izlomiti, na kocke, čokoladu. U drugoj šerpici sipati slatku pavlaku, pa
 je staviti na vatru. Mešati dok se dobro ugreje, samo paziti da ne 
proključa. Vrelu pavlaku izručiti preko, izlomljene, čokolade i mešati 
dok se čokolada ne otopi. Ubaciti mleveni kikiriki i sjediniti. 
     
    
      6. Preliv naneti iz dva puta. Prvu 
polovinu glazure naneti kašikom, pa staviti u frižider, da se malo 
stegne. Za to vreme, ostatak glazure držati na toplom (na šporetu). 
Izvaditi tortu i preliti drugom polovinom glazure (ona će se sliti i sa 
strane torte, ali tako i treba). Ostaviti tortu da prenoći u frižideru. 
     
    
      7. Narednog dana izvaditi tortu, 
nožem, polako, preći između torte i obruča, pa skinuti obruč. Tortu 
staviti na odgovarajuću tacnu i poslužiti. 
     
    



Коментари
Постави коментар