Piletina sa limunom
Potrebno je:
- 3 veća bataka sa karabatakom
 - 300 g šampinjona
 - 1/2 kg krompira
 - 2 srednje šargarepe
 - 1/2 kašičice mlevenog bibera
 - 1 kašičica karija
 - 2 kašičice suvog biljnog začina
 - 3 čena belog luka
 
Marinada za meso:
- 1 kašičica ljute, aleve, paprike
 - 1/2 kašičice karija
 - 1 kašičica belog luka u prahu
 - 1/2 kašičice đumbira u prahu
 - 1 kašičica začina za piletinu
 - 1/2 kašičice mlevenog bibera
 - maslinovo ulje
 
...i još:
- 1 limun
 - 1 kašika masti
 - belo vino
 - voda
 
Priprema
      1. Marinada: Ljutu alevu papriku, 
kari, beli luk, đumbir, začin za piletinu, biber i maslinovo ulje 
staviti u, manju, dublju posudu, pa dodati maslinovo ulje, da se dobije 
smesa sa kojom može da se premaže meso. 
Batake odvojiti od karabataka, premazati ih, pripremljenom, marinadom, 
pa preko svakog parčeta mesa izrendati koricu od, jednog, limuna. 
Ostaviti meso sa strane dok se spremi povrće
     
    
      2. Krompir očistiti i iseći na 
četvrtine (ako je krompir krupan iseći ga na osmine), šampinjone iseći 
na pola, a ako su sitni stavljati ih cele. Šargarepu, prvo, iseći po 
dužini, pa je zatim iseći na krupnije komade. Čenove belog luka samo 
preseći na pola. Isečeno povrće staviti u dublju posudu, dodati 
biozačin, biber i kari, pa dobro promešati.
     
    
      3. Uzeti pekač, pa u njega izručiti,
 pripremljeno povrće. Sa strane sipati, istu količinu vode i belog vina 
(1:1) toliko da dođe do polovine povrća. Limun (koricu smo izrendali na 
meso) iseći na krugove, pa ga rasporediti između povrća.
     
    
      4. Po površini poređati meso. Preko 
svakog parčeta mesa staviti po pola kašičice  masti. Poklopiti pekač i 
staviti ga u, prethodno zagrejanu rernu, na 200 stepeni. Ostaviti jelo, u
 rerni, da se krčka, 1,5 sat. 
     
    
      5. Nije potrebno otvarati pekač, jer meso dobije rumenu boju pod poklopcem. 
Poslužiti piletinu sa limunom, uz odgovarajuću salatu.
     
    



Коментари
Постави коментар