Šareni kuglof
Za testo:
- 600 g brašna
- 150 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kockica kvasca
- 50 g rastopljenog margarina
- 3 jajeta
- 2 kašičice ekstrata od limuna
Za fil:
- 100 g mlevenih oraha
- 100 g suvog grožđa (potopljenog u rum)
- 2 kašike kakaoa
I još:
- džem od kajsija
Priprema
1. Testo: U toplom mleku podići
kvasac. U vanglicu staviti brašno, pa zamesiti testo sa kvascem. Ako
treba dodati još brašna, mada testo i treba da ostane malo lepljivo.
Testo podeliti na tri dela. U jedan deo dodati samlevene orahe, u drugi
deo kakao, a u treći deo dodati isceđeno suvo grožđe.
2. Umesiti, odvojeno, sva tri testa, uz dodatak brašna. Ostaviti da testa narastu.
3. Jedan deo testa razviti u obliku pravougaonika. Premazati ga sa džemom i uviti u rolat.
4. Tako uraditi i sa ostala dva testa.
5. Od dobijenih rolata napraviti pletenicu.
6. Kalup za kuglof dobro podmazati
margarinom, pa staviti napravljenu pletenicu. Ako dođe malo do kidanja
testa ništa ne škodi, jer se u krajnjem rezultatu to ne vidi. Ostaviti
da testo malo uskisne.
7. Rernu uključiti na 180 C. Kada
testo poraste, premazati ga mešavinom žumanceta i mleka, pa ga staviti
da se peče. Pečeni kuglof izvaditi, pokriti krpom i ostaviti 15 minuta.
Zatim ga preokrenuti na tacnu za posluženje, sačekati da se ohladi, pa
ga iseći. Kuglof možete posuti šećerom u prahu (ja nisam, zato što sam želela da mi ostanu, vidljive, reljefne šare).
¸Oduševljena sam ovim rolatom Verica i tako rado ću se počastit ! Hvala za još jedan prelijep recept!
ОдговориИзбришиKuglof rolatom! da se ispravim!
ОдговориИзбришиHvala Frana!
ОдговориИзбриши