Slavicina Voćna Pavlova
Kora:
- 6 belanaca
- 300 g šećera
- 1 kašika belog sirća
Krem:
- 6 žumanaca
- 9 kašika šećera
- 4 pune kašike brašna
- 1/2 l mleka
- 250 g margarina (putera)
Premaz preko kore:
- 100 g čokolade
- 30 g margarina
- 1 jaje
Voće:
- 2 kivija
- 2 banane
- 2 pomorandže
- 300 g jagoda
- 1/2 limuna (sok)
...i još:
- 200 g belog krem šlaga
Priprema
1. Ovu tortu je napravila moja snaja
od brata Slavica Radosavljević (iz Župskog Aleksandrovca), koja je vrsna domaćica, pa sam morala
da je podelim sa vama, jer je VEOMA ukusna. Ovog puta, ja sam samo
slikala.
2. Kora: Belanca umutiti u čvrsti
šam, uz postepeno dodavanje šećera. Na kraju dodati sirće i sjediniti.
Pleh obložiti pek papirom i sipati smesu. Rasporediti je kašikom. Rernu
zagrejati na 150 stepeni, pa smanjiti na 100 stepeni i staviti koru da
se suši dva sata.
3. Posle dva sata koricu izvaditi i okrenuti na plato za torte. Skloniti pek papir.
4. Čokoladu izlomiti i sa margarinom
staviti u manju šerpicu. Šerpicu staviti na vodenu paru da se čokolada i
margarin otope. Kada se masa sjedinila, u tanjir umutiti jaje, pa ga
polako dodati u čokoladu, uz neprestano mešanje. Nastaviti sa mešanjem
još 2 minuta, pa rastopljenu čokoladu preliti preko kore i, kašikom,
ravnomerno razmazati. Ostaviti da se stegne.
5. Krem: Od 1/2 l mleka odvojiti 100
ml a ostatak staviti da provri. Žumanca i šećer umutiti penasto. Dodati
brašno, pa razrediti sa odvojenim mlekom. Proključalo mleko polako
sipati, uz neprestano mešanje, u umućena jaja, pa vratiti na šporet i
skuvati krem, uz stalno mućenje žicom. Skuvani krem ostaviti da se
ohladi. Margarin (puter) umutiti penasto pa dodati ohlađenom kremu i
sjediniti.
Krem sipati preko čokolade i poravnati.
6. Voće: Svo voće očistiti i iseći
na kockice. Banane preliti sokom od limuna, da ne potamne. Jagode dobro
iscediti (ako se koriste zamrznute). Iseckano voće pomešati i staviti preko krema.
7. Na kraju, umutiti beli šlag krem i staviti preko voća.
8. Po želji, preko šlaga može da se narenda čokolada. Ostaviti je preko noći u frižider,...
9. ...a narednog dana uživajte u
ukusu. Mi nismo mogli toliko da čekamo, već je tortu, snaja, ostavila u
zamrzivač na tri sata, pa nije mogla najbolje da se stegne, ali to
nikome nije smetalo. Svi su tražili parče više...
Коментари
Постави коментар