Slane i slatke kiflice
Testo:
- 800 g brašna
 - 450 ml mleka
 - 1 kockica kvasca
 - 1 jaje
 - 50 g šlaga od vanile (u prahu)
 - 2 kašičice soli
 - 1,5 kašičica šećera
 - 4 kašike ulja
 
Za premazivanje :
- 200 g margarina (putera)
 
Slani fil:
- 300 g sira
 - 1 jaje
 - 100 g suvog grožđa
 
Slatki fil:
- džem od kajsija
 
Priprema
      1. Testo: U toplom mleku podići 
kvasac. U vanglicu staviti brašno, dodati sve navedene sastojke i sa 
pripremljenim kvascem zamesiti testo. Mesiti testo 2-3 minuta, da 
postane elastično. Ostaviti ga da udvostruči svoju zapreminu.
     
    
      2. Dok se čeka na testo pripremiti fil. Sir viljuškom izdrobiti, dodati jaje i umutiti. Staviti suvo grožđe i sjediniti.
     
    
      3. Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu pobršinu i razviti ga u obliku pravougaonika.
     
    
      4. Na razvijeno testo narendati zamrznuti margarin. 
     
    
      5. Testo zatim uviti u rolat, pa rolat podeliti na osam delova.
     
    
      6. Od četiri dela pravimo slane 
kiflice a od ostalih četiri slatke kiflice. Uzeti jedan deo, isečenog testa, i razviti ga
 u krug. Dobijeni krug podeliti na četiri dela.Na svaki deo staviti slani fil i umotati kiflicu
      7. Kiflice ređamo u pleh, preko pek papira. Isti postupak ponovimo i sa ostala tri dela.
     
    
      8. Od druge polovine testa (od ostalih četiri isečena dela) pravimo slatke kiflice i ređamo u pleh, preko pek papira.
     
    
      9. Kiflice ostavimo da narastu. Premažemo ih sa mešavinom dva žumanceta i malo mleka. Na slano testo staviti semenke, po izboru.
     
    
      10. Naraslo testo staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. 
     
    
      11. Probajte, jako je lep ukus sira i suvog grožđa, a za kajsije ne treba ni pričati...
     
    



Коментари
Постави коментар