Baklava sa jabukama
Potrebno je:
- 1/2 kg tankih kora, za baklavu
Fil:
- 1 kg kiselih jabuka
- 1 kašika šećera
- 1/2 limuna (sok)
- 100 g mlevene plazme
- 100 g Menaž čokolade
- 100 g suvog grožđa
- 5 kašika griza
Sirup:
- 700 g šećera
- 700 ml vode
- 2 kesice vanil šećera, sa ukusom ruma
...i još:
- 250 g margarina sa ukusom čokolade
- i pomirandže
Priprema
1. Probajte jedan, sasvim, novi ukus
baklave.
Za ovu baklavu potrebni su, sledeći, sastojci - tanke kore za baklavu,
kisele, izrendane, jabuke, mlevena plazma, suvo grožđe, iseckana
čokolada, griz, vanil šećer, sa ukusom ruma i margarin sa ukusom
čokolade i pomorandže.
2. Jabuke očistiti, krupno izrendati
i preliti sa sokom od pola limuna (da jabuke ne potamne). Posuti ih sa
kašikom šećera, promešati i ostaviti, da odstoje, 10-ak minuta, da
jabuke otpuste sok. Zatim jabuke dobro, rukom, iscediti i staviti ih u
dublju posudu. Dodati griz, mlevenu plazmu, suvo grožđe i iseckanu
čokoladu. Varjačom sve dobro sjediniti.
Uzeti jednu koru, staviti je na radnu površinu i presaviti je na pola
(sa uže strane). Na početku kore staviti jedan deo fila, pa koru, čvrsto, uviti u rolat.
3. Uvijeni rolatić staviti u pleh.
Nastaviti sa filovanjem rolata, dok ima kora i fila (meni je izašlo 13
rolatića). Poređane rolate iseći na parčiće, po želji.
Margarin staviti da se, potpuno, rastopi. Sa vrelim margarinom preliti
(kašikom) isečenu baklavu i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu
rernu, na 170 stepeni.
4. Pečenu baklavu izvaditi i ostaviti da se ohladi.
5. Sirup: Šećer i vodu staviti u
dublju posudu i staviti na vatru, da provri. Kada, tečnost, provri
smanjiti temperaturu i, na tihoj vatri, kuvati 15 minuta (na mom
šporetu, na skali od 1-1,5-2-2,5-3, ja sam kuvala na 1,5).
Posle 15 minuta skloniti sirup sa šporeta, dodati rum šećer, promešati i
preliti, hladnu, baklavu. Ostaviti da baklava upije sirup, pa
poslužiti. Najbolje bi bilo baklavu ostaviti preko noći, pa narednog
dana poslužiti.
Međutim, moja deca nisu mogla da čekaju toliko, pa se kod nas baklava
jela još dok je bila topla, sa ocenom da je odlična.
Коментари
Постави коментар