Binkin desert sa pšenicom
Potrebno je:
- 1 kg pšenice za kuvanje
- 1 kašičica cimeta
- 400 g žutog šećera
- 300 g mlevenih oraha
- 150 g mlevenih lešnika
- 200 g suvog grožđa
- 300 g mlevene plazme
I još:
- 1/2 l slatke pavlake
Priprema
1. Pšenicu staviti u dublju šerpu,
dodati kašičicu cimeta i naliti sa 1,5 l vode. Kuvati dok pšenica ne
nabubri i postane mekana (ako treba dodavati još vode).
2. Kuvanu pšenicu ocediti, staviti u
cetku i, pod mlazom hladne vode, dobro isprati. Zatim je staviti u
secko i samleti, ali ne potpuno, već da ostanu i zrna. Mešavina mlevenog
i zrnastog.
3. U tako pripremljenu smesu dodati žuti šećer, mlevene orahe i lešnike, suvo grožđe i mlevenu plazmu. Dobro sjediniti kašikom.
4. Slatku pavlaku umutiti u čvrsti
šlag, pa je podeliti na dva dela. Jednu polovinu ubaciti u masu sa žitom
i dobro sjediniti. Od sjedinjene smese odvojiti 200 g na stranu, a
ostalo, vlažnim rukama, na tacni oblikovati tortu.
5. U drugu polovinu pavlake dodati
200 g odvojene smese sa žitom i prefilovati celu tortu. Ostaviti u
frižider da se, dobro, stegne (najbolje da ostane preko noći), pa iseći
na parčiće.
Коментари
Постави коментар