Lepezasto pecivo
Za testo:
- 550 g brašna
- 120 g rastopljenog margarina
- 80 ml tople vode
- 1/2 kockice kvasca
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 180 ml jogurta
Za fil:
- 50 g tvrđeg, izmrvljenog sira
- 50 g suvomesnatog (po izboru)
- 1 žumance
- ajvar
Za premazivanje:
- 30 g rastopljenog margarina
Priprema
1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti brašno, so, rastopljeni
margarin, jogurt i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da
uskisne.
2. Fil: Sir, viljuškom, izdrobiti i
dodati žumance. Dobro sjediniti. U drugoj posudi staviti iseckano
suvomesnato. Tu je još i ajvar.
3. Uskislo testo izručiti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva dela.
4. Prvu polovinu testa razvući, premazati je polovinom rastopljenog margarina i iseći na šest traka.
5. Staviti prvu traku, sa premazanom stranom na gore, pa preko nje staviti drugu traku. Premazati mešavinom sira i jaja.
6. Zatim ide treća kora (sve ih
ređati jednu preko druge, sa premazanom stranom okrenutom na gore), pa
četvrta. Sada premažemo ajvarom i stavimo iseckano suvomesnato. Malo
pritisnemo rukom, da se meso zalepi za ajvar.
7. Na kraju stavimo još dve preostale trake.
8. Tako " naslaganu " traku testa podelimo na šest delova.
9. Kalup za mafine dobro namažemo
margarinom. Svako isečeno parče testa stavljamo u kalup uspravno i malo
ga pritisnemo rukom, sa strane, da se ne iskrivi.
10. Ostavimo da dobro naraste.
11. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180 C. Kada porumeni izvaditi i pokriti krpom, pet minuta.
12. Posle datog vremena izvaditi testo iz kalupa i poslužiti. Ukusno je i sutradan, kada se ohladi, ako vam ostane koje parče.
Коментари
Постави коментар