Carski kuglof
Potrebno je:
- 300 g margarina
- 250 g šećera
- 4 jajeta
- 300 g brašna
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kašika gustina
- 1 kašičica cimeta
- 200 ml kuvanog crnog vina
- 2 kašike šećera
- 2 karanfilića
- 100 g suvog grožđa
- 100 g crne čokolade
Glazura:
- 100 g crne čokolade
- 4 kašike ulja
- 4 kašike mleka
- 4 kašike šećera
Priprema
1. Prvo kuvamo vino, u koje dodamo 2
kašike šećera i 2 karanfilića. Kada proključa i šećer se otopi,
skloniti i ohladiti ga. Iz ohlađenog vina izvaditi zrna karanfilića.
2. Margarin umutiti, mikserom,
penasto, sa šećerom. U umućeni margarin dodavati jaja, jedno po jedno.
Brašno pomešati sa praškom za pecivo, gustinom i cimetom. Naizmenično
(znači malo brašna, malo vina) dodavati u smesu, neprekidno muteći
mikserom. Na kraju dodati suvo grožđe i čokoladu, iseckanu na kockice.
3. Kalup za kuglof dobro podmazati
margarinom, sipati umućenu smesu i staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečen.
Pečeni kuglof ostaviti 10-ak minuta u kalupu, pa ga prevrnuti na tacnu
za služenje. Ostaviti da se potpuno ohladi.
4. Glazura: Izlomiti čokoladu,
dodati sve navedene sastojke i, na tihoj vatri, mešati da se sve otopi i
sjedini. Ako je potrebno dodati još ulja, da se dobije gustina koja
može lako da se prelije preko kuglofa.
5. Ostaviti da se čokolada stegne, pa uživajte u ovom neobičnom, carskom, ukusu.
Коментари
Постави коментар