Carski kuglof
Potrebno je:
- 300 g margarina
 - 250 g šećera
 - 4 jajeta
 - 300 g brašna
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kašika gustina
 - 1 kašičica cimeta
 - 200 ml kuvanog crnog vina
 - 2 kašike šećera
 - 2 karanfilića
 - 100 g suvog grožđa
 - 100 g crne čokolade
 
Glazura:
- 100 g crne čokolade
 - 4 kašike ulja
 - 4 kašike mleka
 - 4 kašike šećera
 
Priprema
      1. Prvo kuvamo vino, u koje dodamo 2
 kašike šećera i 2 karanfilića. Kada proključa i šećer se otopi, 
skloniti i ohladiti ga. Iz ohlađenog vina izvaditi zrna karanfilića.
     
    
      2. Margarin umutiti, mikserom, 
penasto, sa šećerom. U umućeni margarin dodavati jaja, jedno po jedno. 
Brašno pomešati sa praškom za pecivo, gustinom i cimetom. Naizmenično 
(znači malo brašna, malo vina) dodavati u smesu, neprekidno muteći 
mikserom. Na kraju dodati suvo grožđe i čokoladu, iseckanu na kockice.
     
    
      3. Kalup za kuglof dobro podmazati 
margarinom, sipati umućenu smesu i staviti da se peče, u prethodno 
zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Probati čačkalicom da li je pečen. 
Pečeni kuglof ostaviti 10-ak minuta u kalupu, pa ga prevrnuti na tacnu 
za služenje. Ostaviti da se potpuno ohladi.
     
    
      4. Glazura: Izlomiti čokoladu, 
dodati sve navedene sastojke i, na tihoj vatri, mešati da se sve otopi i
 sjedini. Ako je potrebno dodati još ulja, da se dobije gustina koja 
može lako da se prelije preko kuglofa.
     
    
      5. Ostaviti da se čokolada stegne, pa uživajte u ovom neobičnom, carskom, ukusu.
     
    



Коментари
Постави коментар