Domaća pita sa spanaćem
Testo :
- 650 g brašna
- 2 jajeta
- 1 kockica kvasca
- 100 ml ulja
- 300 ml mleka
- 2 kašičice soli
- 1 kašičica šećera
Fil:
- 600 g iseckanog spanaća
- 400 g sitnog sira
- 200 ml kisele pavlake
- 1 čaša kiselog mleka
- 4 jajeta
- 2 kašičice soli
... i još:
- 8 gotovih kora za pitu
- ulje
Priprema
1. Testo: U toplom mleku, sa
dodatkom šećera, razdrobiti kvasac i sačekati da uskisne. Brašno staviti
u vanglicu, dodati jaja, ulje, so i pripremljeni kvasac. Umesiti testo.
Izraditi ga dobro rukama i odmah podeliti na osam jufki.
2. Od svake jufkice napraviti lopticu i ostaviti dok pripremite fil.
3. Fil: Spanać iseckati (očišćenog
da ima 600 g), posoliti sa kašičicom soli, promešati i sačekati pet
minuta, da spanać omekša. Omekšali spanać dobro, rukama, iscediti i
staviti ga u dublju posudu. Dodati sve navedene sastojke (ako treba
dodati još malo soli) i, viljuškom, dobro sjediniti.
4. Sada uzeti jednu lopticu testa,
staviti je na pobrašnjenu radnu površinu i oklagijom razvući što tanje,
da bude u veličini kupovne kore. Tako razvučenu koru poprskati sa uljem i
staviti kašiku, dve fila.
5. Preko staviti gotovu koru i ponoviti postupak (poprskati je sa uljem i naneti fil).
6. Tako složene kore umotati u rolat.
7. Umotanu pitu staviti u pleh, dobro podmazan. Tako uraditi dok ima fila i kora.
8. Složenu pitu ostaviti da odmara,
dok se ugreje rerna, na 180 stepeni. Staviti pitu da se peče. Kada počne
da rumeni smanjiti temperaturu na 160 stepeni i ispeći dok pita ne
dobije lepu, rumenu koru.
9. Pečenu pitu pokriti krpom i sačekati 10-ak minuta, pa je iseći na parčiće i poslužiti.
Коментари
Постави коментар