Gurmanske lazanje
Potrebno je:
- 1 pakovanje (500 g) kora za lazanje
- koje se ne kuvaju
Sos sa mesom:
- 1/2 kg mešanog mlevenog mesa
- 1 glavica (iseckanog) crnog luka
- 2 veća češnja (iseckanog) belog luka
- 100 ml crnog vina
- 400 ml pasiranog paradajza
- 1/3 kašičice soli
- 1/3 kašičice šećera
- 1/3 kašičice bibera
- 1/3 kašičice narendanog muskatnog oraščića
- 1,5 kašičica suvog biljnog začina
- 2 kašičice sušenog peršuna
Bešamel sos sa pečurkama:
- 300 g sitno iseckanih šampinjona
- 50 g putera
- 2 prepune kašike brašna
- 350 ml mleka
- biber
- suvog biljnog začin
Sos sa blitvom:
- 1 beza blitve
- 1 kašika brašna
- 250 ml vode
- suvi biljni začin
... i još:
- 300 g izrendanog kačkavalja
- 200 ml pavlake za kuvanje
Priprema
1. Sos sa mesom: U dublji tiganj ili
šerpu (ja to radim u voku), na malo ulja staviti da se prži, sitno
iseckani, crni luk. Dodati mleveno meso i dobro promešati (da se meso
načisto usitni). Dodaj beli luk, pa nastavi sa dinstanjem, na tihoj
vatri, dok meso ne promeni boju. Zaliti ga sa vinom i paradajzom, dobro
promešati, pa dodati sve navedene začine. Krčkati dok se sos ne zgusne.
2. Bešamel sos sa pečurkama: Pečurke
sitno iseckati i staviti na malo ulja da se prže. Pržiti dok ne ispari
voda koju su pečurke pustile.
3. U dublju posudu staviti puter da
se rastopi. U puter sipati brašno i mešati, kratko, da se brašno malo
uprži. Dodavati toplo mleko i energično mešati, da se ne stvore
grudvice. Posuti biozačinom i biberom, po ukusu.
4. U bešamel dodati ispržene pečurke i promešati.
5. Sos sa blitvom: Blitvu očistiti i
sitno iseckati. Na malo ulja staviti da se prži. Čim omekša dodati
brašno, promešati i naliti sa vodom. Dobro sjediniti. Posuti suvim
biljnim začinom, po želji, i kuvati dok se ne zgusne.
6. Ređanje: Uzeti, dublju,
vatrostalnu činiju i dobro je premazati uljem. Staviti jednu koru (ako
se prostor ne popuni sa jednom korom dodaj deo druge kore) premazati je
uljem, pa stavi drugu koru.
7. Preko kora staviti pola smese sa mesom.
8. Preko mesa staviti pola bešamel sosa, pa poravnati.
9. Preko bešamela posuti malo kačkavalja.
10. Isti postupak ponoviti još jedanput. Zatim ponovo idu dve kore (koje se između premažu uljem), pa staviti sos sa blitvom.
11. Na kraju idu dve kore (premažu se između) i obilno se pospu kačkavaljem.
12. Preko kačkavalja razliti pavlaku za kuvanje.
13. Staviti da se peče (u prethodno
zagrejanoj rerni na 200 stepeni) ali ne na srednjoj rešetki šporeta
(zato što će pavlaka i kačkavalj brzo da porumene, a kore još neće stići
da omekšaju), već na donjoj. Peči dok gornja površina ne porumeni.
Izvaditi lazanje i ostaviti da se prohlade, oko 15 minuta.
14. Iseći na kocke i uživajte, u zaista divnom ukusu.
Коментари
Постави коментар