Mrvičasta torta sa ukusom mente
Kora:
- 3 jajeta
- 200 g šećera
- 80 ml mleka
- 80 ml ulja
- 210 g brašna
- 3 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera
Fil:
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
- 100 g putera
- 1 bočica ekstrata sa ukusom mente
- 10 kašika šećera
- 1 l mleka
Priprema
1. Kora : Odvojiti belanca od žumanaca. U
vanglicu staviti belanca, pa ih čvrsto umutiti, uz postepeno dodavanje
šećera. Dodati žumanca, vanilin šećer i, penasto, umutiti. Ubaciti mleko
i ulje i promešati. Sjediniti brašno, pecivo i kakao, pa dodati u smesu
sa jajima i, mikserom, sjediniti.
Uzeti kalup sa obručem, vel. 24 cm, i obložiti ga pek papirom. Papir
premazati rastopljenim puterom, pa sipati umućeno testo. Staviti da se
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Pečenu koru
ohladiti, skloniti obruč, skinuti pek papir, pa ponovo staviti obruč,
oko korice. Napraviti rupice na kori, nožićem za vađenje drški kod
paprika. Izvađeno testo staviti u secko i napraviti mrvice.
2. Fil: Od ukupne količine mleka
odvojiti 100 ml, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom i puterom, staviti
da provri. Puding rastvoriti sa odvojenim mlekom, sipati u vrelo mleko i
skuvati krem. Kada se krem zgusnuo, skloniti ga sa vatre i sipati
ekstrat od mente. Promešati.
Vrelim pudingom prvo popuniti izdubljene rupe na kori (ja sam sipala,
deo pudinga, u plastičnoj posudi za merenje, pa sam bez problema
popunila rupičastu koru), pa ostatak sipati preko i poravnati.
3. Kada krem počne da se steže rasporediti mrvičasto testo i rukom ga pritisnuti, da se sjedini sa filom.
4. Ostaviti preko noći u frižider.
Narednog dana izvaditi kalup, skinuti obruč i prebaciti tortu na tacnu
za posluženje. Iseći tortu i poslužiti.
Коментари
Постави коментар