Mrvičasta torta sa ukusom mente
Kora:
- 3 jajeta
 - 200 g šećera
 - 80 ml mleka
 - 80 ml ulja
 - 210 g brašna
 - 3 kašike kakaoa
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kesica vanil šećera
 
Fil:
- 2 kesice pudinga sa ukusom vanile
 - 100 g putera
 - 1 bočica ekstrata sa ukusom mente
 - 10 kašika šećera
 - 1 l mleka
 
Priprema
      1. Kora : Odvojiti belanca od žumanaca. U 
vanglicu staviti belanca, pa ih čvrsto umutiti, uz postepeno dodavanje 
šećera. Dodati žumanca, vanilin šećer i, penasto, umutiti. Ubaciti mleko
 i ulje i promešati. Sjediniti brašno, pecivo i kakao, pa dodati u smesu
 sa jajima i, mikserom, sjediniti. 
Uzeti kalup sa obručem, vel. 24 cm, i obložiti ga pek papirom. Papir 
premazati rastopljenim puterom, pa sipati umućeno testo. Staviti da se 
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170 stepeni. Pečenu koru 
ohladiti, skloniti obruč, skinuti pek papir, pa ponovo staviti obruč, 
oko korice. Napraviti rupice na kori, nožićem za vađenje drški kod 
paprika. Izvađeno testo staviti u secko i napraviti mrvice.
     
    
      2. Fil: Od ukupne količine mleka 
odvojiti 100 ml, a ostalo mleko, zajedno sa šećerom i puterom, staviti 
da provri. Puding rastvoriti sa odvojenim mlekom, sipati u vrelo mleko i
 skuvati krem. Kada se krem zgusnuo, skloniti ga sa vatre i sipati 
ekstrat od mente. Promešati. 
Vrelim pudingom prvo popuniti izdubljene rupe na kori (ja sam sipala, 
deo pudinga, u plastičnoj posudi za merenje, pa sam bez problema 
popunila rupičastu koru), pa ostatak sipati preko i poravnati. 
     
    
      3. Kada krem počne da se steže rasporediti mrvičasto testo i rukom ga pritisnuti, da se sjedini sa filom.
     
    
      4. Ostaviti preko noći u frižider. 
Narednog dana izvaditi kalup, skinuti obruč i prebaciti tortu na tacnu 
za posluženje. Iseći tortu i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар