Karamel kolač
Za koru:
- 200 g brašna
- 50 g lešnika
- 50 g kakaoa
- 50 g šećera
- 1/4 kašičice soli
- 110 g putera
- 1 jaje
- 2 kašike hladne vode
Za fil:
- 300 g šećera
- 100 ml vode
- 100 ml slatke pavlake
- 70 g putera
Za glazuru:
- 250 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade za kuvanje
Priprema
1. Da vas ne buni što sam ga nazvala
kolač. Ovaj desert, u stvari, i jeste kolač, ali meni je bio lepši da
ga pripremim u okruglom kalupu, pa ga sečite na tanje komade.
2. Kora: U vanglicu staviti brašno, mlevene (prethodno ispečene) lešnike, so, kakao i omekšali puter, iseckan na kockice.
3. Viljuškom dobro sjediniti sastojke, pa dodati jaje i hladnu vodu.
4. Rukom zamesiti smesu, dobro sjediniti i napraviti loptu, od testa.
5. Pripremljeno testo umotati u providnu foliju i staviti u frižider, na 30 minuta.
6. Uzeti kalup, vel. 24 cm, pa ga
prekriti pek papirom ( evo kako će te kalup prekriti pek papirom, bez muke -
naime, pek papir, dužina koja je potrebna, zgužvajte u ruci i potopite
pod mlazom hladne vode. Mokar papir ispravite i stavite između dve
kuhinjske krpe, da se otklone kapljice vode. Tako pripremljen papir
možete, bez ikakvih problema, koristiti za oblaganje posuda za pečenje).
7. Izvaditi testo iz frižidera i
staviti ga na providnu foliju (duže isečenu). Prekriti folijom i,
oklagijom, polako razvući koru, da bude veće od prečnika kalupa. Staviti koru preko kalupa (pomoću folije je prebaciti) i izvući
ivice, da budu 4 cm visine.
8. Dno kore izbockati viljuškom, prekriti pek papirom i preko papira staviti pasulj (da bi se kora ravno ispekla).
9. Kalup sa korom staviti, u
prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni, da se peče 15 minuta. Posle
15 minuta izvaditi kalup iz rerne, skloniti papir sa pasuljem i vratiti u
rernu, da se peče još 10 minuta.
10. Pečenu koru izvaditi i ostaviti
da se potpuno ohladi, u kalupu. Zatim skinuto obruč, skloniti pek papir i
koru prebaciti na tacnu za posluženje.
11. Fil: U šerpicu staviti šećer i vodu, pa staviti na šporet, na najačoj temperaturi.
12. Uz postepeno mešanje, sačekati da šećer dobije karamel boju.
13. Skloniti sa vatre, pa sipati
slatku pavlaku, promešati i vratiti na vatru jedan minut. Ponovo
skloniti sa vatre, ubaciti omekšali puter i dobro sjediniti, da se
puter, potpuno, otopi i sjedini sa ostalim sastojcima.
14. Sipati fil preko kore, pa ostaviti u frižider, da se stegne.
15. Glazura: Slatku pavlaku staviti
na vatru, da se dobro ugreje (ne sme da provri). U drugoj šerpici
izlomiti čokoladu, pa je preliti sa vrelom pavlakom. Dobro promešati, da
smesa postane glatka. Izvaditi kalup iz frižidera, pa preliti, vrelu,
glazuru preko ohlađenog i stegnutog fila.
16. Vratiti u frižider da se glazura
stegne, pa isečite, poslužite (nije torta, ne može viljuškom, zbog
korice, nego lepo uzmite u ruku, i kao svaki kolač, grickajte) i
uživajte.
Коментари
Постави коментар