Karamel kolač
Za koru:
- 200 g brašna
 - 50 g lešnika
 - 50 g kakaoa
 - 50 g šećera
 - 1/4 kašičice soli
 - 110 g putera
 - 1 jaje
 - 2 kašike hladne vode
 
Za fil:
- 300 g šećera
 - 100 ml vode
 - 100 ml slatke pavlake
 - 70 g putera
 
Za glazuru:
- 250 ml slatke pavlake
 - 200 g čokolade za kuvanje
 
Priprema
1. Da vas ne buni što sam ga nazvala
 kolač. Ovaj desert, u stvari, i jeste kolač, ali meni je bio lepši da 
ga pripremim u okruglom kalupu, pa ga sečite na tanje komade.
     
    
      2. Kora: U vanglicu staviti brašno, mlevene (prethodno ispečene) lešnike, so, kakao i omekšali puter, iseckan na kockice.
     
    
      3. Viljuškom dobro sjediniti sastojke, pa dodati jaje i hladnu vodu.
     
    
      4. Rukom zamesiti smesu, dobro sjediniti i napraviti loptu, od testa.
     
    
      5. Pripremljeno testo umotati u providnu foliju i staviti u frižider, na 30 minuta. 
     
    
      6. Uzeti kalup, vel. 24 cm, pa ga 
prekriti pek papirom ( evo kako će te  kalup prekriti pek papirom, bez muke -
 naime, pek papir, dužina koja je potrebna, zgužvajte u ruci i potopite 
pod mlazom hladne vode. Mokar papir ispravite i stavite između dve 
kuhinjske krpe, da se otklone kapljice vode. Tako pripremljen papir 
možete, bez ikakvih problema, koristiti za oblaganje posuda za pečenje).
     
    
      7. Izvaditi testo iz frižidera i 
staviti ga na providnu foliju (duže isečenu). Prekriti folijom i, 
oklagijom, polako razvući koru, da bude veće od prečnika kalupa. Staviti koru preko kalupa (pomoću folije je prebaciti) i izvući 
ivice, da budu 4 cm visine.
     
    
      8. Dno kore izbockati viljuškom, prekriti pek papirom i preko papira staviti pasulj (da bi se kora ravno ispekla).
     
    
      9. Kalup sa korom staviti, u 
prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni, da se peče 15 minuta. Posle 
15 minuta izvaditi kalup iz rerne, skloniti papir sa pasuljem i vratiti u
 rernu, da se peče još 10 minuta. 
     
    
      10. Pečenu koru izvaditi i ostaviti 
da se potpuno ohladi, u kalupu. Zatim skinuto obruč, skloniti pek papir i
 koru prebaciti na tacnu za posluženje.
     
    
      11. Fil: U šerpicu staviti šećer i vodu, pa staviti na šporet, na najačoj temperaturi.
     
    
      12. Uz postepeno mešanje, sačekati da šećer dobije karamel boju.
     
    
      13. Skloniti sa vatre, pa sipati 
slatku pavlaku, promešati i vratiti na vatru jedan minut. Ponovo 
skloniti sa vatre, ubaciti omekšali puter i dobro sjediniti, da se 
puter, potpuno, otopi i sjedini sa ostalim sastojcima.
     
    
      14. Sipati fil preko kore, pa ostaviti u frižider, da se stegne.
     
    
      15. Glazura: Slatku pavlaku staviti 
na vatru, da se dobro ugreje (ne sme da provri). U drugoj šerpici 
izlomiti čokoladu, pa je preliti sa vrelom pavlakom. Dobro promešati, da
 smesa postane glatka. Izvaditi kalup iz frižidera, pa preliti, vrelu, 
glazuru preko ohlađenog i stegnutog fila.
     
    
      16. Vratiti u frižider da se glazura 
stegne, pa isečite, poslužite (nije torta, ne može viljuškom, zbog 
korice, nego lepo uzmite u ruku, i kao svaki kolač, grickajte) i 
uživajte.
     
    



Коментари
Постави коментар