Kremasti čokoladni kolač
Za koru:
- 6 jaja
 - 6 kašika šećera
 - 4 kašike brašna
 - 2 kašike kakaoa
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 4-6 kašike mleka za prskanje kore
 
Za fil:
- 1/2 l slatke pavlake
 - 1 kesica (od 60 g) krem šlaga od čokolade
 - 150 g šećera u prahu
 - 200 g Menaž čokolade
 - 1 kesica želatina
 
Za glazuru:
- 100 g Menaž čokolade
 - 4 kašike šećera
 - 4 kašike mleka
 - 4 kašike ulja
 
Priprema
      1. Uzeti pleh, vel. 33x20 cm (dubina
 je 6 cm) i dno obložiti pek papirom, a stranice dobro premazati 
puterom. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca, uz postepeno dodavanje 
šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodati žumanca i penasto umutiti. Brašno 
pomešati sa kakaom i pecivom, pa dodati u smesu. Mikser smanjiti na 
najmanju brzinu i sjediniti brašno sa ostalim sastojcima. Sipati umućenu
 smesu u pleh i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170
 stepeni. 
     
    
      2. Izvaditi pečenu koru i ostaviti da se, potpuno, ohladi. Ohlađenu koru preseći na pola, da se dobiju dve korice.
     
    
      3. Fil: Krem šlag umutiti prema 
uputstvu sa kesice. Slatku pavlaku čvrsto umutiti, sa dodavanjem šećera u
 prahu. Čokoladu otopiti na pari, prohladiti, pa je dodati u umućenu 
slatku pavlaku. Dodati i prethodno umućeni krem šlag, pa mikserom sve 
sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa ga dodati u 
umućeni krem. Još jedanput mikserom sve dobro sjediniti. 
     
    
      4. Jednu koru vratiti u pleh, u kome
 se pekla, poprskati je sa 2-3 kašike mleka, pa sipati 2/3 umućenog 
fila. Ravnomerno ga rasporediti. Preko fila staviti drugu koricu, koju 
isto treba poprskati mlekom, pa sipati ostatak fila. Ravnomerno ga 
rasporediti.
     
    
      5. Glazura: Sve sastojke za glazuru 
staviti na tihu vatru i, uz neprestano mešanje, otopiti ih. Kada smesa 
postane glatka preliti je preko kolača. Ostaviti kolač, preko noći, u 
frižider. 
     
    
      6. Narednog dana kolač iseći na kocke i poslužiti.
     Savet:
    
     Ja sam pekla dve korice posebno (3 jajeta, 3 kašike šećera, 2 kašike brašna, 1 kašika kakaoa i 1/2 peciva ).
    



Коментари
Постави коментар