Kremasti čokoladni kolač
Za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika šećera
- 4 kašike brašna
- 2 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 4-6 kašike mleka za prskanje kore
Za fil:
- 1/2 l slatke pavlake
- 1 kesica (od 60 g) krem šlaga od čokolade
- 150 g šećera u prahu
- 200 g Menaž čokolade
- 1 kesica želatina
Za glazuru:
- 100 g Menaž čokolade
- 4 kašike šećera
- 4 kašike mleka
- 4 kašike ulja
Priprema
1. Uzeti pleh, vel. 33x20 cm (dubina
je 6 cm) i dno obložiti pek papirom, a stranice dobro premazati
puterom. Odvojiti belanca od žumanaca. Belanca, uz postepeno dodavanje
šećera, umutiti u čvrsti šam. Dodati žumanca i penasto umutiti. Brašno
pomešati sa kakaom i pecivom, pa dodati u smesu. Mikser smanjiti na
najmanju brzinu i sjediniti brašno sa ostalim sastojcima. Sipati umućenu
smesu u pleh i staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 170
stepeni.
2. Izvaditi pečenu koru i ostaviti da se, potpuno, ohladi. Ohlađenu koru preseći na pola, da se dobiju dve korice.
3. Fil: Krem šlag umutiti prema
uputstvu sa kesice. Slatku pavlaku čvrsto umutiti, sa dodavanjem šećera u
prahu. Čokoladu otopiti na pari, prohladiti, pa je dodati u umućenu
slatku pavlaku. Dodati i prethodno umućeni krem šlag, pa mikserom sve
sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa kesice, pa ga dodati u
umućeni krem. Još jedanput mikserom sve dobro sjediniti.
4. Jednu koru vratiti u pleh, u kome
se pekla, poprskati je sa 2-3 kašike mleka, pa sipati 2/3 umućenog
fila. Ravnomerno ga rasporediti. Preko fila staviti drugu koricu, koju
isto treba poprskati mlekom, pa sipati ostatak fila. Ravnomerno ga
rasporediti.
5. Glazura: Sve sastojke za glazuru
staviti na tihu vatru i, uz neprestano mešanje, otopiti ih. Kada smesa
postane glatka preliti je preko kolača. Ostaviti kolač, preko noći, u
frižider.
6. Narednog dana kolač iseći na kocke i poslužiti.
Savet:
Ja sam pekla dve korice posebno (3 jajeta, 3 kašike šećera, 2 kašike brašna, 1 kašika kakaoa i 1/2 peciva ).
Коментари
Постави коментар