Lenja pita sa jabukama i suvim grožđem
Za koru:
- 450 g mekog brašna (T-400)
 - 180 g šećera
 - 110 g masti
 - 100 ml mleka
 - 1 jaje
 - 1/2 kašičice cimeta
 - 1/2 kašičice soli
 - 1 kesica praška za pecivo
 
Za fil:
- 1,3 kg jabuka
 - 150 g suvog grožđa (potopljenog u rumu)
 - 50 g šećera
 - 1/2 kašičice cimeta
 
Priprema
      1. U vanglicu staviti brašno, dodati sve navedene sastojke i umesiti testo. Testo ostaviti u frižideru pola sata. 
     
    
      2. Za to vreme spremiti fil. Jabuke 
oljuštiti, očistiti od semenki i izrendati. Sipati u dublju posudu, 
dodati šećer i cimet, pa dinstati dok ne ispari voda, koju su jabuke 
pustile. Zatim skloniti sa šporeta, dodati, isceđeno, suvo grožđe, 
promešati i ostaviti da se ohladi. 
     
    
      3. Kada se fil ohladio, izvaditi 
testo iz frižidera i podeliti ga na dva dela. Uzeti pleh, srednje 
veličine, i razviti koru, u veličini pleha. Pleh premazati uljem i 
prebaciti koru. Rukama istapkati da se dobije ravna površina. Preko 
sipati fil i poravnati, pa staviti drugu, razvijenu, koru. Ne treba da 
vas buni što je testo malo lepljivo.
     
    
      4. Složenu pitu premazati umućenim 
žumancetom i izbockati čačkalicom (do dna kolača) da se ne bi kora 
podigla, prilikom pečenja. Rernu zagrejati na 170 C i staviti da se 
peče. Čim počne da rumeni, smanjiti na 160 C i ispeći do kraja. Probati 
čačkalicom da li je kolač ispečen. Ohladiti i iseći na kocke. Može da se
 pospe prah šećerom, a i ne mora. 
     
    



Коментари
Постави коментар