Lenja pita sa jabukama i suvim grožđem
Za koru:
- 450 g mekog brašna (T-400)
- 180 g šećera
- 110 g masti
- 100 ml mleka
- 1 jaje
- 1/2 kašičice cimeta
- 1/2 kašičice soli
- 1 kesica praška za pecivo
Za fil:
- 1,3 kg jabuka
- 150 g suvog grožđa (potopljenog u rumu)
- 50 g šećera
- 1/2 kašičice cimeta
Priprema
1. U vanglicu staviti brašno, dodati sve navedene sastojke i umesiti testo. Testo ostaviti u frižideru pola sata.
2. Za to vreme spremiti fil. Jabuke
oljuštiti, očistiti od semenki i izrendati. Sipati u dublju posudu,
dodati šećer i cimet, pa dinstati dok ne ispari voda, koju su jabuke
pustile. Zatim skloniti sa šporeta, dodati, isceđeno, suvo grožđe,
promešati i ostaviti da se ohladi.
3. Kada se fil ohladio, izvaditi
testo iz frižidera i podeliti ga na dva dela. Uzeti pleh, srednje
veličine, i razviti koru, u veličini pleha. Pleh premazati uljem i
prebaciti koru. Rukama istapkati da se dobije ravna površina. Preko
sipati fil i poravnati, pa staviti drugu, razvijenu, koru. Ne treba da
vas buni što je testo malo lepljivo.
4. Složenu pitu premazati umućenim
žumancetom i izbockati čačkalicom (do dna kolača) da se ne bi kora
podigla, prilikom pečenja. Rernu zagrejati na 170 C i staviti da se
peče. Čim počne da rumeni, smanjiti na 160 C i ispeći do kraja. Probati
čačkalicom da li je kolač ispečen. Ohladiti i iseći na kocke. Može da se
pospe prah šećerom, a i ne mora.
Коментари
Постави коментар