Sarma
Potrebno je:
- 500 g svinjskog mlevenog mesa
- 300 g junećeg mlevenog mesa
- 2 glavice crnog luka
- 1 struk praziluka
- 2 šargarepe
- 3 čena belog luka
- 50 g mlevenih oraha
- 3-4 lovorova lista
- 3 kašičice aleve paprike
- suvi biljni začin
- biber
- 1 veća glavica kiselog kupusa
- ulje
- 100 g pirinča
Priprema
1. Prvo odvojimo listove kupusa za
sarmice. Sa svakog lista skinemo zadebljani deo i potopimo u hladnu
vodu, dok spremamo fil. Hladna voda će izvući suvišnu kiselost i suvišnu
so, ako je kupus previše posoljen.
2. Za fil prvo iseckamo sitno crni
luk i stavimo ga da se prži, na ulju. Dodamo iseckani praziluk, kao i
šargarepu, iseckanu na kockice. Stavimo, odmah, i meso, pa sve zajedno
pržimo dok meso ne bude poluprženo. Na kraju dodamo sitno iseckani beli
luk i samlevene orahe. Promešati, pa posuti sa začinom, biberom i alevom
paprikom. Mešanjem sve sastojke sjediniti. Najzad, dodajemo dobro opran
i oceđen pirinač. Promešamo.
3. Ako su listovi kupusa veliki,
prepoloviti ih (kao što je bio slučaj kod mene). List kupusa staviti na
dlan, pa staviti kašiki fila. Sa jedne i sa druge strane preklopiti fil
listom, pa ga čvrsto urolati.
4. Dno šerpe, u kojoj će se sarmice
kuvati, obložiti sa ostatkom listova, da sarmice ne bi zagorele. Sarme
poređati u krug. Naliti vodom, da voda bude jedan prst iznad sarmi.
Ubaciti lovorov list. Staviti na jaču vatru da proključa, pa smanjiti,
samo da krčka, i kuvati sarme 2-2,5 sata. Na kraju ih zapržite.
5. Na malo ulja staviti kašičicu
brašna, propržiti i dodati dve kašičice aleve paprike. Promešati i kada uzavri preliti
preko paprika. Protresti šerpu i staviti u, prethodno zagrejanu, rernu
da se zapeče, na 200 stepeni.
Коментари
Постави коментар