Lešnik torta
Za korice:
- 20 belanaca
 - 20 kašika šećera
 - 40 kašika mlevenih lešnika
 - 4 kašike brašna
 - 4 kašičice praška za pecivo
 
Za fil:
- 20 žumanaca
 - 3 kesice pudinga od vanile
 - 1 l mleka
 - 6 kašika brašna
 - 100 g šećera
 - 250 g putera
 - 250 g šećera u prahu
 - 2 kesice šlag krema od vanile
 
I još:
- 100 g Menaž čokolade
 - 2 kašičice jake crne kafe
 - 150 g prepečenih, mlevenih, lešnika
 
Za ukrašavanje torte:
- 1/2 l slatke pavlake
 - sok od kupina
 
Priprema
      1. Ovu tortu sam pravila dragoj 
prijateljici, za svadbu njenom mlađem sinu. 
     
    
      2. Korice: Za jednu koricu je 
potrebno - 5 belanaca, 5 kašika šećera, 10 kašika mlevenih, pečenih, 
lešnika, 1 kašika brašna i 1 kašičica praška za pecivo. Belanca staviti u
 dublju posudu i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti u čvrsti šam. 
Dodati mlevene lešnike, pa sjediniti najmanjom brzinom na mikseru. 
Ubaciti mešavinu brašna i peciva i sjediniti (isto najmanjom brzinom na 
mikseru, nisam mešala testo kašikom i korice su ispale odlično). 
     
    
      3. Uzeti pleh. vel. 37x27 cm, pa dno
 prekriti pek papirom. Stranice pleha i postavljeni papir premazati 
uljem, pa sipati umućenu smesu, za tortu. Staviti da se peče, u 
prethodno ugrejanoj rerni, na 160 stepeni. 
Na isti način umutiti i ostale tri korice (ukupno ima četiri korica). 
Pečene korice vaditi zajedno sa papirom, odlepiti ih od papira, dok su 
vruće i slagati ih (sa papirom) jednu preko druge i pokrivati krpom.
     
    
      4. Fil: Od 1 l mleka odvojiti za 
rastvaranje brašna i pudinga, oko 150 ml mleka, a ostalo mleko staviti 
da provri. Žumanca staviti u, dublju i veću, posudu, pa ih penasto 
umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati rastvoreni puding i 
brašno, pa sjediniti. Kada mleko provri, polako ga sipati u umućena 
žumanca, uz neprestano mešanje kašikom. Vratiti ponovo smesu na šporet i
 skuvati gusti krem. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti 
da se ohladi. 
     
    
      5. Kada se krem ohladio sjediniti ga
 sa penaso umućenim puterom i šećerom u prahu. Posebno umutiti krem šlag
 od vanile, pa ga dodati u umućenu smesu. Krem podeliti na tri dela. U 
prvi deo krema dodati, na pari, otopljenu čokoladu, u drugi deo krema 
dodati dve kašičice kafe, a u treći deo dodati mlevene lešnike. 
     
    
      6. Redosled ređanja kora: Korica - 
fil sa čokoladom - korica - fil sa lešnicima - korica - fil sa kafom - 
korica. Ostaviti u frižider da se dobro stegne, pa je premazati umućenom
 slatkom pavlakom i ukrasiti po želji. Pošto sam želela da dobijem bledo
 ljubičastu boju, u pavlaku sam dodala malo soka od kupina i dobila se 
fantastična boja. 
     
    



Коментари
Постави коментар