Lešnik torta
Za korice:
- 20 belanaca
- 20 kašika šećera
- 40 kašika mlevenih lešnika
- 4 kašike brašna
- 4 kašičice praška za pecivo
Za fil:
- 20 žumanaca
- 3 kesice pudinga od vanile
- 1 l mleka
- 6 kašika brašna
- 100 g šećera
- 250 g putera
- 250 g šećera u prahu
- 2 kesice šlag krema od vanile
I još:
- 100 g Menaž čokolade
- 2 kašičice jake crne kafe
- 150 g prepečenih, mlevenih, lešnika
Za ukrašavanje torte:
- 1/2 l slatke pavlake
- sok od kupina
Priprema
1. Ovu tortu sam pravila dragoj
prijateljici, za svadbu njenom mlađem sinu.
2. Korice: Za jednu koricu je
potrebno - 5 belanaca, 5 kašika šećera, 10 kašika mlevenih, pečenih,
lešnika, 1 kašika brašna i 1 kašičica praška za pecivo. Belanca staviti u
dublju posudu i, uz postepeno dodavanje šećera, umutiti u čvrsti šam.
Dodati mlevene lešnike, pa sjediniti najmanjom brzinom na mikseru.
Ubaciti mešavinu brašna i peciva i sjediniti (isto najmanjom brzinom na
mikseru, nisam mešala testo kašikom i korice su ispale odlično).
3. Uzeti pleh. vel. 37x27 cm, pa dno
prekriti pek papirom. Stranice pleha i postavljeni papir premazati
uljem, pa sipati umućenu smesu, za tortu. Staviti da se peče, u
prethodno ugrejanoj rerni, na 160 stepeni.
Na isti način umutiti i ostale tri korice (ukupno ima četiri korica).
Pečene korice vaditi zajedno sa papirom, odlepiti ih od papira, dok su
vruće i slagati ih (sa papirom) jednu preko druge i pokrivati krpom.
4. Fil: Od 1 l mleka odvojiti za
rastvaranje brašna i pudinga, oko 150 ml mleka, a ostalo mleko staviti
da provri. Žumanca staviti u, dublju i veću, posudu, pa ih penasto
umutiti, uz postepeno dodavanje šećera. Dodati rastvoreni puding i
brašno, pa sjediniti. Kada mleko provri, polako ga sipati u umućena
žumanca, uz neprestano mešanje kašikom. Vratiti ponovo smesu na šporet i
skuvati gusti krem. Skuvani krem pokriti providnom folijom i ostaviti
da se ohladi.
5. Kada se krem ohladio sjediniti ga
sa penaso umućenim puterom i šećerom u prahu. Posebno umutiti krem šlag
od vanile, pa ga dodati u umućenu smesu. Krem podeliti na tri dela. U
prvi deo krema dodati, na pari, otopljenu čokoladu, u drugi deo krema
dodati dve kašičice kafe, a u treći deo dodati mlevene lešnike.
6. Redosled ređanja kora: Korica -
fil sa čokoladom - korica - fil sa lešnicima - korica - fil sa kafom -
korica. Ostaviti u frižider da se dobro stegne, pa je premazati umućenom
slatkom pavlakom i ukrasiti po želji. Pošto sam želela da dobijem bledo
ljubičastu boju, u pavlaku sam dodala malo soka od kupina i dobila se
fantastična boja.
Коментари
Постави коментар