Slani štapići sa ljutim sosom
Za testo:
- 600 g brašna
 - 150 g krompira (jedan srednji krompir)
 - 1 kockica kvasca
 - 400 ml mleka
 - 1 kašika suvog biljnog začina
 - 1 kašičica šećera
 - 4 kašike ulja
 
Za ljuti sos:
- 1 čaša kisele pavlake
 - 100 g sitnog sira
 - 1 iseckana feferonka (sveža)
 - 3 čena belog luka
 - 1 kašičica jabukovog sirćeta
 
Priprema
      1. Testo: Staviti krompir, sa 
ljuskom, da se skuva. Skuvani i malo prohlađeni krompir oljuštiti i 
viljuškom, dobro, izgnječiti, kao za pire. U mleku podići kvasac. U 
vanglicu staviti brašno, suvi biljni začin, ulje, kašičicu šećera.
     
    
2. Sa nadošlim kvascem zamesiti 
testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i sa dodavanjem 
malo brašna, mesiti dok ne postane elastično. Da vas ne buni, testo 
je malo mekše, nego uobičajeno, ali tako i treba da bude. 
     
    
      3. Umešeno testo oblikujte u loptu i ostavite da naraste.
     
    
      4. Naraslo testo izručite na radnu površinu i oklagijom razvucite u oblik pravougaonika, debljine 0,5 cm.
     
    
      5. Isečite štapiće. Dužinu i širinu štapića sami odredite.
     
    
      6. U tiganj stavite ulje (malo više)
 i stavite na šporet, da se ulje ugreje. Stavljajte isečene štapiće i 
pržite, da dobiju lepu, rumenu boju. Testo pržite sa srednjoj 
temperaturi.
     
    
      7. Ispržene štapiće vaditi na kuhinjsku salvetu, da bi papir upio višak masnoće. 
Poslužiti uz ljuti sos.
     
    
      8. Ljuti sos : U odgovarajuću posudu
 staviti kiselu pavlaku i sitan sir, pa ga viljuškom, sjediniti. Dodati 
sitno iseckani beli luk, kao i sitno iseckanu feferonku ( ljutu 
papričicu ). Sjediniti. Na kraju dodati jabukovo sirće, promešati i, ako
 treba, dodati malo soli.
U ljuti sos umačite štapiće i uživajte u ukusu.
     
    



Коментари
Постави коментар