Slani štapići sa ljutim sosom
Za testo:
- 600 g brašna
- 150 g krompira (jedan srednji krompir)
- 1 kockica kvasca
- 400 ml mleka
- 1 kašika suvog biljnog začina
- 1 kašičica šećera
- 4 kašike ulja
Za ljuti sos:
- 1 čaša kisele pavlake
- 100 g sitnog sira
- 1 iseckana feferonka (sveža)
- 3 čena belog luka
- 1 kašičica jabukovog sirćeta
Priprema
1. Testo: Staviti krompir, sa
ljuskom, da se skuva. Skuvani i malo prohlađeni krompir oljuštiti i
viljuškom, dobro, izgnječiti, kao za pire. U mleku podići kvasac. U
vanglicu staviti brašno, suvi biljni začin, ulje, kašičicu šećera.
2. Sa nadošlim kvascem zamesiti
testo. Testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i sa dodavanjem
malo brašna, mesiti dok ne postane elastično. Da vas ne buni, testo
je malo mekše, nego uobičajeno, ali tako i treba da bude.
3. Umešeno testo oblikujte u loptu i ostavite da naraste.
4. Naraslo testo izručite na radnu površinu i oklagijom razvucite u oblik pravougaonika, debljine 0,5 cm.
5. Isečite štapiće. Dužinu i širinu štapića sami odredite.
6. U tiganj stavite ulje (malo više)
i stavite na šporet, da se ulje ugreje. Stavljajte isečene štapiće i
pržite, da dobiju lepu, rumenu boju. Testo pržite sa srednjoj
temperaturi.
7. Ispržene štapiće vaditi na kuhinjsku salvetu, da bi papir upio višak masnoće.
Poslužiti uz ljuti sos.
8. Ljuti sos : U odgovarajuću posudu
staviti kiselu pavlaku i sitan sir, pa ga viljuškom, sjediniti. Dodati
sitno iseckani beli luk, kao i sitno iseckanu feferonku ( ljutu
papričicu ). Sjediniti. Na kraju dodati jabukovo sirće, promešati i, ako
treba, dodati malo soli.
U ljuti sos umačite štapiće i uživajte u ukusu.
Коментари
Постави коментар