Štrudle sa makom i plazmom
Testo:
- 800 g brašna
- 200 ml mleka
- 100 ml vode
- 100 ml ulja
- 4 kašike meda
- 2 kašičice soli
- 3 jajeta
- 1 kockica kvasca
Fil sa plazmom:
- 200 g šećera
- 300 ml mleka
- 300 g mlevenih lešnika
- 150 g mlevene plazme
Fil sa makom:
- 300 g mlevenog maka
- 300 g mlevenih oraha
- 150 ml mleka
- 200 g šećera
- 1 jaje
... i još:
- džem, po izboru
Priprema
1. Zagrejati mešavinu vode i mleka, razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati
jaja, so, med, ulje i sa pripremljenim kvascem zamesiti testo. Testo
mesiti, uz dodavanje po malo brašna, dok ne postane elastično i prestane
da se lepi za ruke. Pokriti ga krpom i ostaviti da poraste.
3. Fil sa plazmom: Šećer stavimo u
šerpu i na tihoj vatri ga karamelizovati. Kada dobije braon boju,
preliti ga sa vrućim mlekom i kuvati da se grudvice šećera otope. Kada
se šećer otopio skloniti sa vatre i ubaciti mlevenu plazmu i mlevene
lešnike. Dobro promešati, da se masa lepo sjedini. Ostaviti da se
ohladi.
4. Fil sa makom: U mleko sipati
šećer, dodati mleveni mak i staviti na vatru. Kuvati, na tihoj
temperaturi 15 minuta. Skloniti i ubaciti mlevene orahe, pa dobro
promešati ostaviti da se ohladi. U ohlađeni fil ubaciti jedno jaje i
dobro sjediniti. Ako fil bude ređi (za premazivanje) dodati malo prezli.
5. Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva dela.
6. Uzeti jednu polovinu testa i
razviti veći pravougaonik, Testo premazati sa džemom,po izboru, u tankom
sloju i naneti fil sa plazmom. Fil rasporediti po celoj kori. Premazanu
koru uviti u rolat i prebaciti u, dobro podmazan (ili prekriven pek
papirom), pleh.
7. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa, samo sada nanosimo fil sa makom.
8. Poređane štrudle ostavimo da odmore, dok se ugreje rerna, na 180 stepeni.
Kada se rerna ugrejala štrudle premažemo mešavinom žumanceta i malo mleka i stavimo da se peku.
9. Kada počnu da rumene temperaturu
smanjimo na 160 stepeni i peći dok ne dobiju rumeno zlatnu boju. Ako
treba testo prekriti folijom, da ne izgori. Probati čačkalicom da li je
pečeno.
10. Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da se prohladi, pa iseći na parčiće.
Коментари
Постави коментар