Štrudle sa makom i plazmom
Testo:
- 800 g brašna
 - 200 ml mleka
 - 100 ml vode
 - 100 ml ulja
 - 4 kašike meda
 - 2 kašičice soli
 - 3 jajeta
 - 1 kockica kvasca
 
Fil sa plazmom:
- 200 g šećera
 - 300 ml mleka
 - 300 g mlevenih lešnika
 - 150 g mlevene plazme
 
Fil sa makom:
- 300 g mlevenog maka
 - 300 g mlevenih oraha
 - 150 ml mleka
 - 200 g šećera
 - 1 jaje
 
... i još:
- džem, po izboru
 
Priprema
      1. Zagrejati mešavinu vode i mleka, razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne. 
     
    
      2. U vanglicu staviti brašno, dodati
 jaja, so, med, ulje i sa pripremljenim kvascem zamesiti testo. Testo 
mesiti, uz dodavanje po malo brašna, dok ne postane elastično i prestane
 da se lepi za ruke. Pokriti ga krpom i ostaviti da poraste.
     
    
      3. Fil sa plazmom: Šećer stavimo u 
šerpu i na tihoj vatri ga karamelizovati. Kada dobije braon boju, 
preliti ga sa vrućim mlekom i kuvati da se grudvice šećera otope. Kada 
se šećer otopio skloniti sa vatre i ubaciti mlevenu plazmu i mlevene 
lešnike. Dobro promešati, da se masa lepo sjedini. Ostaviti da se 
ohladi.
     
    
      4. Fil sa makom: U mleko sipati 
šećer, dodati mleveni mak i staviti na vatru. Kuvati, na tihoj 
temperaturi 15 minuta. Skloniti i ubaciti mlevene orahe, pa dobro 
promešati ostaviti da se ohladi. U ohlađeni fil ubaciti jedno jaje i 
dobro sjediniti. Ako fil bude ređi (za premazivanje) dodati malo prezli.
     
    
      5. Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva dela. 
     
    
      6. Uzeti jednu polovinu testa i 
razviti veći pravougaonik, Testo premazati sa džemom,po izboru, u tankom
 sloju i naneti fil sa plazmom. Fil rasporediti po celoj kori. Premazanu
 koru uviti u rolat i prebaciti u, dobro podmazan (ili prekriven pek 
papirom), pleh.
     
    
      7. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa, samo sada nanosimo fil sa makom.
     
    
      8. Poređane štrudle ostavimo da odmore, dok se ugreje rerna, na 180 stepeni. 
Kada se rerna ugrejala štrudle premažemo mešavinom žumanceta i malo mleka i stavimo da se peku.
     
    
      9. Kada počnu da rumene temperaturu 
smanjimo na 160 stepeni i peći dok ne dobiju rumeno zlatnu boju. Ako 
treba testo prekriti folijom, da ne izgori. Probati čačkalicom da li je 
pečeno.
     
    
      10. Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da se prohladi, pa iseći na parčiće.
     
    



Коментари
Постави коментар