Štrudle sa makom i plazmom

Testo:

  • 800 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 100 ml vode
  • 100 ml ulja
  • 4 kašike meda
  • 2 kašičice soli
  • 3 jajeta
  • 1 kockica kvasca

Fil sa plazmom:

  • 200 g šećera
  • 300 ml mleka
  • 300 g mlevenih lešnika
  • 150 g mlevene plazme

Fil sa makom:

  • 300 g mlevenog maka
  • 300 g mlevenih oraha
  • 150 ml mleka
  • 200 g šećera
  • 1 jaje

... i još:

  • džem, po izboru

Priprema

1. Zagrejati mešavinu vode i mleka, razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne.
2. U vanglicu staviti brašno, dodati jaja, so, med, ulje i sa pripremljenim kvascem zamesiti testo. Testo mesiti, uz dodavanje po malo brašna, dok ne postane elastično i prestane da se lepi za ruke. Pokriti ga krpom i ostaviti da poraste.
3. Fil sa plazmom: Šećer stavimo u šerpu i na tihoj vatri ga karamelizovati. Kada dobije braon boju, preliti ga sa vrućim mlekom i kuvati da se grudvice šećera otope. Kada se šećer otopio skloniti sa vatre i ubaciti mlevenu plazmu i mlevene lešnike. Dobro promešati, da se masa lepo sjedini. Ostaviti da se ohladi.
4. Fil sa makom: U mleko sipati šećer, dodati mleveni mak i staviti na vatru. Kuvati, na tihoj temperaturi 15 minuta. Skloniti i ubaciti mlevene orahe, pa dobro promešati ostaviti da se ohladi. U ohlađeni fil ubaciti jedno jaje i dobro sjediniti. Ako fil bude ređi (za premazivanje) dodati malo prezli.
5. Nadošlo testo prebaciti na pobrašnjenu radnu površinu i podeliti ga na dva dela.
6. Uzeti jednu polovinu testa i razviti veći pravougaonik, Testo premazati sa džemom,po izboru, u tankom sloju i naneti fil sa plazmom. Fil rasporediti po celoj kori. Premazanu koru uviti u rolat i prebaciti u, dobro podmazan (ili prekriven pek papirom), pleh.
7. Isto uraditi i sa drugom polovinom testa, samo sada nanosimo fil sa makom.
8. Poređane štrudle ostavimo da odmore, dok se ugreje rerna, na 180 stepeni. Kada se rerna ugrejala štrudle premažemo mešavinom žumanceta i malo mleka i stavimo da se peku.
9. Kada počnu da rumene temperaturu smanjimo na 160 stepeni i peći dok ne dobiju rumeno zlatnu boju. Ako treba testo prekriti folijom, da ne izgori. Probati čačkalicom da li je pečeno.
10. Pečenu štrudlu pokriti krpom i ostaviti da se prohladi, pa iseći na parčiće.

Коментари

Популарни постови