Testenina u sosu od spanaća i pilećim ćuftama
Ćufte od piletine:
- 1/2 kg mlevenog, belog, pilećeg mesa
- 40 g parmezana (1 kesica)
- 3 sitno iseckana češnja belog luka
- 1,5 kašičica biozačina
- 1/2 kašičice bibera
- 3 kašičice aleve paprike
- ulje
Sos od spanaća:
- 400 g spanaća
- 2,5 čaše kisele pavlake
- 2 veća češnja belog luka (sitno iseckana)
- 150 ml belog vina
- 200 g izrendanog kačkavalja
- 1 kašičica biozačina
- 1/2 kašičice bibera
...i još:
- 400 g testenine
Smesa za pohovanje:
- 1 jaje
- brašno
- prezle
Priprema
1. Ćuftice od piletine: Samleveno
belo meso staviti u dublju činiju. Dodati parmezan, iseckani beli luk i
začine. Mesiti rukom da se svi sastojci sjedine (oko pet minuta).
2. Mera za veličinu ćuftica neka vam bude mala kašičica.
3. Kašičicu i dlanove ruke navlažiti vodom, uzimati meso i formirati ćuftice.
4. Praviti ćuftice dok ima mesa i ređati ih u odgovarajuću posudu.
5. Pripremiti smesu za pohovanje. U
jednu činiju razbiti jaje, posoliti i viljuškom ga umutiti. U drugu
činiju staviti brašno i pola kašičice biozačina, izmešati. Najzad u
treću činiju staviti prezle.
6. Svaku ćufticu uvaljati prvo u razmućeno jaje, zatimu brašno i na kraju u prezle.
7. U tiganj (ja koristim vok) sipati ulje, zagrejati ga i spuštati ćufte.Pržiti ih, uz okretanje, da porumene sa svih strana. Pržene ćuftice izvaditi u tanjir i držati na toplom.
8. Sos od spanaća : Za sos vam je
potreban očišćen i iseckan spanać, izrendani kačkavalj, belo vino,
kisela pavlaka, beli luk, biber i biozačin.... i testenina.
9. U masnoći u kojoj su se pržile ćufte staviti iseckani beli luk. Promešati, da luk samo pusti miris, pa ubaciti iseckani spanać.
10. Pržiti na tihoj vatri, dok ispari
voda koju je spanać pustio. Zatim dodati belo vino, kiselu pavlaku,
biber i biozačin. Krčkati 10-ak minuta.Ubaciti izrendani kačkavalj i krčkati još pet minuta, da se kačkavalj otopi.
11. Skuvati testeninu, po uputstvu sa pakovanja. U skuvanu i oceđenu testeninu sipati pripremljeni sos i dobro promešati.
12. Poslužiti sa ćuftama.
Коментари
Постави коментар