Đuveč i hleb - zajedno
Za đuveč:
- 1/2 kg belog pilećeg mesa (bez kostiju)
- 2 srednje glavice crnog luka
- 4 češnja belog luka
- 2 srednje šargarepe
- 1/2 kg očišćenog krompira
- 400 g šampinjona
- 1/2 l pasiranog paradajza
- 2 lista lovora
- 1 kašičica kurkume
- voda
- suvi biljni začin
- biber
- ulje
Za hleb:
- 400 g brašna
- 250 ml mleka
- 1/2 kockice kvasca
- 1 jaje
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- ulje
Priprema
1. Đuveč: Meso iseći na kockice, pa
ga staviti na zagrejano ulje. Promešati i kada meso promeni boju
(pobeli) dodati sitno iseckani crni i beli luk. Pržiti, na tihoj
temperaturi, pet minuta. Zatim dodati, krupnije, isečenu šargarepu i
posuti sa suvim biljnim začinom i biberom. Promešati i krčkati 10-tak
minuta.
2. Krompir iseći na osmine (ili ako
je sitniji, na četvrtine), a pečurke na deblje listiće. Dodati u meso,
posuti sa kašičicom kurkume (od kada sam u jednom časopisu o zdravoj
ishrani pročitala koliko je kurkuma zdrava i da je nazivaju žuto zlato
zdravlja, ja koristim priliku, gde gog mogu da je ubacim, a jela sa
piletinom su stvorena za ovaj začin), dodati biber, po ukusu, promešati i pržiti vrlo kratko,
oko pet minuta.
3. Zatim sipati pasirani paradajz,
dodati vode, da tečnost bude 1 cm iznad smese, ubaciti lovor i, na tihoj
temperaturi, krčkati, poklopljeno, da se tečnost zgusne. Povremeno
promešati. Kada provri probati da li treba jelo dosoliti. Krčkati, oko,
pola sata. Tečnost treba da bude, samo malo, ispod ukupne smese.
4. Hleb: Dok se jelo krčka
pripremiti hleb. U toplom mleku, sa dodatkom šećera, podići kvasac. U
vanglicu staviti brašno, dodati so, jaje i pripremljeni kvasac. Zamesiti
testo i ostaviti da naraste. Naraslo testo prebaciti na, pobrašnjenu,
radnu površinu i razviti ga u dugačak a uži pravougaonik, debljine 0,5
cm.
5
Razvijeno testo premazati uljem, pa ga uviti u rolat.
6. Uvijeni rolat iseći na parčiće, debljine 2 cm (meni je izašlo 17 parčića).
7. Svako isečeno parče testa okrenuti i, vrlo blago, rukom malo pritisnuti.
8. Kuvani đuveč prebaciti u, dobro
podmazanu, posudu sa poklopcem, koja će ići u rernu (najboli je pekač). Tečnost, u đuveču,
treba da bude, kao što sam naglasila, malo ispod ukupne smese jela.
9. Isečene parčiće hleba poređati preko đuveča u plehu.
10. Poklopiti i staviti, u prethodno zagrejanu, rernu na 180 stepeni, da se peče 40 minuta. Izvaditi i skloniti poklopac.
11. Ostaviti da se malo prohladi, pa
hlepčiće kidati i poslužiti sa đuvečom, uz salatu, po želji. Probajte,
ukus je fantastičan i, što je jako bitno, u jednom pečenju imate i hleb i
glavno jelo.
Коментари
Постави коментар