Čokolada, menta i kokos
Čokoladna smesa:
- 180 g crne čokolade
- 100 g maslaca
- 150 g šećera
- 100 g brašna
- 3 jajeta
- 1 žumance
- 2 kašike kakaoa
- 1/4 kašičice praška za pecivo
- 5-6 kapi esencije mente
- pestohvat soli
Smesa sa kokosom:
- 1 belance
- 90 g kokosa
- 70 g krem sira
- 50 g šećera
- 80 ml mleka
- 1 kašičica praška za pecivo
Priprema
1. Prvo napraviti smesu sa kokosom: U
dublju činiju staviti belance, dodati prstohvat soli, pa ga čvrsto
umutiti. Dodati šećer i mutiti da se šećer otopi. Zatim ubaciti krem sir
i mleko, pa sjediniti. Na kraju dodati kokos sa pecivom i, mikserom,
dobro sjediniti. Ostaviti u frižider, na sat vremena.
2. Čokoladna smesa: Čokoladu
izlomiti na kockice. Staviti je u šerpicu, pa dodati isečeni maslac i, na
tihoj vatri, otopiti. Ostaviti da se prohladi. Odvojiti belanca od
žumanaca. Belancima dodati prstohvat soli i početi sa mućenjem.
Postepeno dodavati šećer i umutiti čvrsti šam. Na kraju dodati žumanca i
mutiti da se dobije penasta smesa. Ubaciti, prohlađenu, rastopljenu
čokoladu sa puterom, dodati mentu i umutiti. Na kraju dodati brašno,
pomešano sa kakaom i pecivom. Masu sjediniti mikserom, ali sa najmanjom
brzinom.
Uzeti kalup sa obručem, vel. 23 cm, i obložiti ga pek papirom. Sipati
umućenu smesu.
3. Uključiti rernu da se ugreje, na
180 stepeni. Izvaditi smesu sa kokosom iz frižidera i, vlažnim, rukama
podeliti na osam delova.
4. Sedam delova, od kokosa, malo
pritisnuti kašikom, pa ih poređati preko čoko smese. Pritisnuti rukom da
upadnu u čokoladno testo. Od osmog dela kokos smese napraviti male
loptice i poređati ih po površini testa.
5. Staviti da se peče. Probati
čačkalicom da li je pečeno. Pri kraju pečenja, ako je potrebno, pokriti
kolač alu folijom. Pečeni kolač izvaditi iz rerne i ostaviti da se
prohladi, u kalupu.
6. Kada se kolač prohladi, skinuti obruč, pa kolač prebaciti na plato za posluženje.
Posuti ga prah šećerom, iseći i poslužiti.
Savet:
Ukoliko niste u mogućnosti da nabavite esenciju mente upotrebite estrakt, samo ga više stavite.
Коментари
Постави коментар