Posne kiflice sa bundevom (na vodi)
Testo:
- 400 g crnog, pšeničnog brašna
- 400 g belog, pšenićnog brašna
- 1 kockica kvasca
- 250 ml vode
- 2 kašičice himalajske soli
- 2 kašike šećera
- 1 kašika meda
- 1 kesica vanil šećera sa ukusom cimeta
- 2 kesice vanil šećera
- 300 g pečene bundeve
Fil :
- 500 ml vode
- 2 pudinga sa ukusom vanile
- 5 kašika šećera
- 350 g pečene bundeve
- 100 g suvog grožđa
Priprema
1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
jedne kašike šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti obe vrste brašna, dodati himalajsku so, šećer, med,
obe vrste vanilinog šećera i, viljuškom, izgnječenu bundevu. Dodati
pripremljeni kvasac i zamesiti testo. Zamešeno testo prekriti kuhinjskom
krpom i ostaviti, na toplom, da udvostruči svoju zapreminu.
2. Fil: Suvo grožđe preliti toplom
vodom i ostaviti da odstoji, dok se spremi fil.
Od vode odvojiti 150 ml, a ostatak, zajedno sa šećerom, staviti da
provri. Sa odvojenom vodom razmutiti puding. Kada voda, sa šećerom,
provri sipati razmućeni puding i kuvati, da se zgusne (kao svaki
puding). Skuvani puding prekriti providnom folijom i ostaviti da se
ohladi.
3. Ohlađeni puding promešati
varjačom, pa dodati, prethodno izgnječenu, bundevu. Dobro sjediniti
varjačom (nije potreban mikser). Na kraju ubaciti, prethodno isceđeno,
suvo grožđe. Još jedanput, dobro, promešati, da se dobije kremasta
smesa.
4. Uskislo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na dve, jednake, polovine.
Prvu polovinu testa iseći na četiri dela, pa napraviti jufkice. Staviti
prvu jufkicu na, pobrašnjenu, radnu podlogu i razviti je u krug,
debljine 2-3mm. Razvijeni krug iseći na četiri dela, ako želite veće
kiflice, ili na osam delova, ako želite manje kiflice.
5. Isečeno testo filovati
pripremljenim filom i motati ga u kiflicu. Isti postupak ponoviti sa
ostalim testom i filom. Formirane kiflice poređati u pleh, preko pek
papira, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti da, dobro, narastu.
6. Narasle kiflice premazati,
toplom, vodom i staviti da se peču, u prethodno zagrejanoj rerni, na 180
stepeni. Pečene kiflice izvaditi iz rerne, premazati sa vodom, prekriti
krpom i ostaviti da se prohlade.
7. Kada su se kiflice prohladile, posuti ih sa mešavinom šećera u prahu i vanil šećera, pa ih poslužiti.
Kiflice su prelepo spremljene ,volim bundevu,a tvoje su bas dobre.Pzdrav za tebe VERICE:)
ОдговориИзбришиHvala mila. Pozdrav!
ОдговориИзбриши