Ražnjići u sosu, sa krompir pireom
Potrebno je:
- 1/2 kg svinjskog mesa
- 200 g šampinjona
- 200 g mesnate slanine
- 1 ljuta paprika
- biber
- suvi biljni začin
Za krompir pire:
- 600 g krompira
- 2 čena belog luka
- 100 g kukuruza šećerca
- mirođija
- so
Za sos:
- 200 ml belog vina
- 200 ml pasiranog paradajza
- 50 ml ulja
- 4 češnja belog luka
- 1/2 vezice mirođije
- 1/2 vezice peršuna
Priprema
1. Svinjsko meso iseći na kockice,
slaninicu takođe. Papričicu iseći na krugove, a šampinjone, po potrebi,
na polovine ili na četvrtine. Pripremiti štapiće za roštilj (potopiti ih, malo, u vodi - da se ne bi meso zalepilo za njih, prilikom pečenja).
2. Meso začiniti, po ukusu. Na
štapiće ređati, naizmenično, kockice mesa, slaninu i parčiće šampinjona.
Ako volite ljute ražnjiće stavite i po parče ljute papričice. Tako
uraditi, sve dok imate sastojke.
3. Pripremljene ražnjiće složiti u pleh, za pečenje.
4. Sastojke za sos sjediniti (peršun i mirođiju iseckati, a beli luk samo oljuštiti) i preliti preko pripremljenih ražnjića.
5. Pleh pokriti alu folijom i staviti da
se peče, u zagrejanu rernu, na 200 C, pola sata. Izvaditi pleh,
skloniti foliju i vratiti da se meso zapeče.
6. Pečene ražnjiće izvaditi na
tanjir, a sos, u kome se meso peklo, preručiti u manju posudu i ručnim
blenderom izmiksati. Ako je potrebno, suvišnu masnoću ocediti.
Sos servirati uz meso.
7. Krompir pire: Krompir oljuštiti,
iseći na krugove i staviti da se kuva. Posoliti. Od kuvanog krompira
napraviti, uobičajeno, krompir pire. U pire staviti sitno iseckani beli
luk i mirođiju, kao i kukuruz šećerac (ako koristite zamrznuti kukuruz,
ne treba da se kuva, samo ga preliti sa vrelom vodom i ocediti, a svež
kukuruz prethodno skuvati). Sve dobro promešati, poklopiti i ostaviti da
odstoji pet minuta.
Poslužiti kao prilog uz ražnjiće i sos.
Savet:
Ako je slanina dosta slana (kao što je bio kod mene slučaj) ne treba sos da se soli.
Коментари
Постави коментар