Ražnjići u sosu, sa krompir pireom
Potrebno je:
- 1/2 kg svinjskog mesa
 - 200 g šampinjona
 - 200 g mesnate slanine
 - 1 ljuta paprika
 - biber
 - suvi biljni začin
 
Za krompir pire:
- 600 g krompira
 - 2 čena belog luka
 - 100 g kukuruza šećerca
 - mirođija
 - so
 
Za sos:
- 200 ml belog vina
 - 200 ml pasiranog paradajza
 - 50 ml ulja
 - 4 češnja belog luka
 - 1/2 vezice mirođije
 - 1/2 vezice peršuna
 
Priprema
      1. Svinjsko meso iseći na kockice, 
slaninicu takođe. Papričicu iseći na krugove, a šampinjone, po potrebi, 
na polovine ili na četvrtine. Pripremiti štapiće za roštilj (potopiti ih, malo, u vodi - da se ne bi meso zalepilo za njih, prilikom pečenja).
     
    
      2. Meso začiniti, po ukusu. Na 
štapiće ređati, naizmenično, kockice mesa, slaninu i parčiće šampinjona.
 Ako volite ljute ražnjiće stavite i po parče ljute papričice. Tako 
uraditi, sve dok imate sastojke.
     
    
      3. Pripremljene ražnjiće složiti u pleh, za pečenje.
     
    
      4. Sastojke za sos sjediniti (peršun i mirođiju iseckati, a beli luk samo oljuštiti) i preliti preko pripremljenih ražnjića.
     
    
      5. Pleh pokriti alu folijom i staviti da
 se peče, u zagrejanu rernu, na 200 C, pola sata. Izvaditi pleh, 
skloniti foliju i vratiti da se meso zapeče.
     
    
      6. Pečene ražnjiće izvaditi na 
tanjir, a sos, u kome se meso peklo, preručiti u manju posudu i ručnim 
blenderom izmiksati. Ako je potrebno, suvišnu masnoću ocediti. 
Sos servirati uz meso.
     
    
      7. Krompir pire: Krompir oljuštiti, 
iseći na krugove i staviti da se kuva. Posoliti. Od kuvanog krompira 
napraviti, uobičajeno, krompir pire. U pire staviti sitno iseckani beli 
luk i mirođiju, kao i kukuruz šećerac (ako koristite zamrznuti kukuruz, 
ne treba da se kuva, samo ga preliti sa vrelom vodom i ocediti, a svež 
kukuruz prethodno skuvati). Sve dobro promešati, poklopiti i ostaviti da
 odstoji pet minuta. 
Poslužiti kao prilog uz ražnjiće i sos.
     
    
     Savet:
    
     Ako je slanina dosta slana (kao što je bio kod mene slučaj) ne treba sos da se soli. 
    



Коментари
Постави коментар