Bingo torta
Za koru:
- 6 jajeta
- 100 g šećera
- 100 g brašna
- 100 g mlevenih lešnika
- 1 kašika kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašike ulja
Fil sa plazmom:
- 300 g mlevene plazme
- 250 ml gaziranog soka od pomorandže
- 250 g margarina
- 250 g šećera u prahu
Fil sa pudingom:
- 1 l mleka
- 4 kesice pudinga sa ukusom vanile
- 2 margarina sa ukusom čokolade i pomorandže
- 300 g šećera u prahu
- 100 g čokolade za kuvanje
- 5 kašika šećera
I još:
- 300 g jafa keksa
- 300 g piškota
- 3 kesice krem šlaga od čokolade
- gazirani sok od pomorandže
Priprema
1. Kora: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i, sa postepenim dodavanjem šećera,
umutiti u čvrst šam. Dodavati jedno po jedno žumance i penasto umutiti.
Dodati ulje i sjediniti. Pomešati brašno i pecivo, pa dodati u testo.
Umutiti. Na kraju ubaciti mlevene lešnike i sjediniti. Pripremljeno
testo sipati u pleh, vel. 35x24 cm (unutrašnje mere), obložen sa pek
papirom. Staviti da se peče. Pečenu koricu izvaditi, ohladiti i odvojiti
od pek papira. Koricu staviti na plato za tortu i natopiti je gaziranim
sokom od pomorandže.
2. Fil sa plazmom: Omekšali margarin
umutiti, penasto, sa šećerom u prahu. Mlevenu plazmu staviti u vanglicu
i preliti sa gaziranim sokom od pomorandže. Dobro promešati i
sjediniti. U umućeni margarin dodati pripremljenu plazmu, iz 2-3 puta.
Umutiti da se dobije penasti krem.
3. Fil sa pudingom: Od 1 l mleka
odvojiti 300 ml, a ostatak mleka, zajedno sa 5 kašika šećera, staviti da
provri. Sa odvojenim mlekom razmutiti puding. Kada mleko, sa šećerom,
provri sipati razmućeni puding i skuvati da se zgusne. Skuvani puding
podeliti na dva, jednaka, dela. U jednu polovinu dodati, prethodno na
pari otopljenu, čokoladu. Svaki deo prekriti providnom folijom i
ostaviti da se ohladi.
Odvojeno umutiti po jedan margarin, sa ukusom čokolade i pomorandže, sa
po 150 g šećera u prahu. Svaku polovinu, ohlađenog, pudinga spojiti sa
po jednim umućenim margarinom. Dobro umutiti.
4. Na koricu staviti, ceo, fil od
plazme. Ravnomerno ga rasporediti. Preko fila poređati jafa keks, sa
čokoladnim delom na dole, ka filu. Prethodno, pre ređanja na koru, svaki
jafa keks (deo sa keksom) blago provući kroz gazirani sok od
pomorandže.
5. Preko jafa keksa staviti čokoladni fil.
Preko čokoladnog fila poređati piškote, prethodno, samo, provučene kroz gazirani sok. Preko piškota rasporediti žuti fi
6. Na kraju, celu, tortu obilno premazati sa umućenim krem.
Savet:
Ideju za ovu tortu sam videla na stranici Moj kolač, ali ja sam
je izmenila i napravila po svom ukusu. Tortu sam pravila za svoju krsnu
slavu Svetog Jovana. Jako je velika (teška je 4,8 kg), tako da je,
veoma, pogodna za velika slavlja.
Коментари
Постави коментар