Bingo torta
Za koru:
- 6 jajeta
 - 100 g šećera
 - 100 g brašna
 - 100 g mlevenih lešnika
 - 1 kašika kakaoa
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 2 kašike ulja
 
Fil sa plazmom:
- 300 g mlevene plazme
 - 250 ml gaziranog soka od pomorandže
 - 250 g margarina
 - 250 g šećera u prahu
 
Fil sa pudingom:
- 1 l mleka
 - 4 kesice pudinga sa ukusom vanile
 - 2 margarina sa ukusom čokolade i pomorandže
 - 300 g šećera u prahu
 - 100 g čokolade za kuvanje
 - 5 kašika šećera
 
I još:
- 300 g jafa keksa
 - 300 g piškota
 - 3 kesice krem šlaga od čokolade
 - gazirani sok od pomorandže
 
Priprema
      1. Kora: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i, sa postepenim dodavanjem šećera,
 umutiti u čvrst šam. Dodavati jedno po jedno žumance i penasto umutiti.
 Dodati ulje i sjediniti. Pomešati brašno i pecivo, pa dodati u testo. 
Umutiti. Na kraju ubaciti mlevene lešnike i sjediniti. Pripremljeno 
testo sipati u pleh, vel. 35x24 cm (unutrašnje mere), obložen sa pek 
papirom. Staviti da se peče. Pečenu koricu izvaditi, ohladiti i odvojiti
 od pek papira. Koricu staviti na plato za tortu i natopiti je gaziranim
 sokom od pomorandže.
     
    
      2. Fil sa plazmom: Omekšali margarin
 umutiti, penasto, sa šećerom u prahu. Mlevenu plazmu staviti u vanglicu
 i preliti sa gaziranim sokom od pomorandže. Dobro promešati i 
sjediniti. U umućeni margarin dodati pripremljenu plazmu, iz 2-3 puta. 
Umutiti da se dobije penasti krem.
     
    
      3. Fil sa pudingom: Od 1 l mleka 
odvojiti 300 ml, a ostatak mleka, zajedno sa 5 kašika šećera, staviti da
 provri. Sa odvojenim mlekom razmutiti puding. Kada mleko, sa šećerom, 
provri sipati razmućeni puding i skuvati da se zgusne. Skuvani puding 
podeliti na dva, jednaka, dela. U jednu polovinu dodati, prethodno na 
pari otopljenu, čokoladu. Svaki deo prekriti providnom folijom i 
ostaviti da se ohladi. 
Odvojeno umutiti po jedan margarin, sa ukusom čokolade i pomorandže, sa 
po 150 g šećera u prahu. Svaku polovinu, ohlađenog, pudinga spojiti sa 
po jednim umućenim margarinom. Dobro umutiti.
     
    
      4. Na koricu staviti, ceo, fil od 
plazme. Ravnomerno ga rasporediti. Preko fila poređati jafa keks, sa 
čokoladnim delom na dole, ka filu. Prethodno, pre ređanja na koru, svaki
 jafa keks (deo sa keksom) blago provući kroz gazirani sok od 
pomorandže. 
     
    
      5. Preko jafa keksa staviti čokoladni fil.
     
    Preko čokoladnog fila poređati piškote, prethodno, samo, provučene kroz gazirani sok. Preko piškota rasporediti žuti fi
6. Na kraju, celu, tortu obilno premazati sa umućenim krem.
Savet:
    
    
     Ideju za ovu tortu sam videla na stranici Moj kolač, ali ja sam 
je izmenila i napravila po svom ukusu. Tortu sam pravila za svoju krsnu 
slavu Svetog Jovana. Jako je velika (teška je 4,8 kg), tako da je, 
veoma, pogodna za velika slavlja.
    



Коментари
Постави коментар