Slavski kolač za Svetog Jovana
Potrebno je:
- 700 g brašna
- 150 ml mleka
- 200 g kiselog mleka
- 70 ml vode
- 70 ml ulja
- 1 kockica kvasca
- 2 kašičice soli
- 2 kašičice šećera
- 1 žumance
- 1 jaje
Testo za ukrase:
- 200 g brašna
- 100 g gustina
- 1 kašika soli
- 150 ml hladne vode
...i još:
- 2 belanceta
- 1 žumance
- mleko
Priprema
1. U, toploj, mešavini mleka i vode,
sa dodatkom šećera, podići kvasac.
U vanglicu staviti brašno, dodati ulje, kiselo mleko, žumance, jaje, so i
pripremljeni kvasac. Zamesiti testo i ostaviti da uskisne.
2. Naraslo testo prebaciti na,
pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na tri dela, tako da jedan deo
bude najveći, drugi srednje veličine i treći deo da bude najmanji.
3. Uzeti kalup, veličine 26cm, pa
stranice premazati margarinom a dno prekriti pek papirom.
Najveći deo testa razviti u veličini kalupa i staviti ga na dno kalupa.
Srednji deo testa podeliti na dva dela. Od svakog dela, rukom,
oblikovati valjak, pa oba valjka uplesti u pletenicu. Pletenicu
postaviti sa strane kalupa, u obliku kruga. Od najmanjeg dela formirati
krst i staviti ga na sredinu testa.
Formirani kolač ostaviti da uskisne.
4. Testo za ukrase: U vanglicu
staviti brašno, gustin, so i vodu dodavati postepeno, da se zamesi testo
(možda neće trebati cela kolićina vode, zavisi koliko će brašno da
upije tečnosti). Zamešeno testo (dobije se struktura kao plastelin)
prebaciti na, pobrašnjenu, radnu podlogu, razviti ga tanko i praviti
ukrase, po želji.
5. Naraslo testo premazati mešavinom
žumanceta i, malo, mleka, pa staviti da se peče, u prethodno zagrejanu
rernu, na 180 stepeni. Pečeni kolač izvaditi i ostaviti da se ohladi.
6. Na ohlađeni, slavski, kolač
lepiti, pomoću umućenih belanaca, pripremljene ukrase. Vratiti u rernu
da se ukrasi osuše, na 140 stepeni.
Коментари
Постави коментар