Hleb sa jogurtom
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna (T-500)
 - 1/2 kockice kvasca
 - 130 ml jogurta
 - 160 ml tople vode
 - 2 kašike maslinovog ulja
 - 1,5 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 - 1 jaje
 
Priprema
      1. U toploj vodi, sa dodatkom 
kašičice šećera, razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne. U vanglicu 
staviti brašno, pa dodati jogurt, jaje, so, maslinovo ulje i sa nadošlim
 kvascem zamesiti testo. Zamešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu 
površinu, i sa dodavanjem po malo brašna, mesiti testo 2-3 minuta. 
Umešeno testo prebaciti u vanglicu, pokriti krpom i ostaviti da naraste.
 
     
    
      2. Naraslo testo  premesiti i 
ostaviti da još jedanput uskisne. Zatim ga razviti u oblik 
pravougaonika, zaviti kao štrudlu i prebaciti u, dobro podmazani, kalup 
za hleb. Pokriti krpom i ostaviti da hleb naraste. U nedostatku kalupa 
za hleb, testo staviti u manji četvrtasti pleh, rukom ga rastanjiti i 
ostaviti da naraste.
     
    
      3. Naraslo testo premazati mešavinom
 žumanceta i malo mleka (ja sam posula i razne semenke) i staviti da se 
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada malo porumeni 
smanjiti na 180 stepeni i ispeći do kraja.
     
    
      4. Ispečeni hleb umotati u kuhinjsku
 krpu i ostaviti da se prohladi.  Moja deca nisu mogla da sačekaju da se
 prohladi, pa sam ga sekla posle 2-3 minuta, kako sam ga izvadila iz 
rerne.
     
    



Коментари
Постави коментар