Hleb sa jogurtom
Potrebno je:
- 1/2 kg brašna (T-500)
- 1/2 kockice kvasca
- 130 ml jogurta
- 160 ml tople vode
- 2 kašike maslinovog ulja
- 1,5 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 jaje
Priprema
1. U toploj vodi, sa dodatkom
kašičice šećera, razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne. U vanglicu
staviti brašno, pa dodati jogurt, jaje, so, maslinovo ulje i sa nadošlim
kvascem zamesiti testo. Zamešeno testo prebaciti na pobrašnjenu radnu
površinu, i sa dodavanjem po malo brašna, mesiti testo 2-3 minuta.
Umešeno testo prebaciti u vanglicu, pokriti krpom i ostaviti da naraste.
2. Naraslo testo premesiti i
ostaviti da još jedanput uskisne. Zatim ga razviti u oblik
pravougaonika, zaviti kao štrudlu i prebaciti u, dobro podmazani, kalup
za hleb. Pokriti krpom i ostaviti da hleb naraste. U nedostatku kalupa
za hleb, testo staviti u manji četvrtasti pleh, rukom ga rastanjiti i
ostaviti da naraste.
3. Naraslo testo premazati mešavinom
žumanceta i malo mleka (ja sam posula i razne semenke) i staviti da se
peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada malo porumeni
smanjiti na 180 stepeni i ispeći do kraja.
4. Ispečeni hleb umotati u kuhinjsku
krpu i ostaviti da se prohladi. Moja deca nisu mogla da sačekaju da se
prohladi, pa sam ga sekla posle 2-3 minuta, kako sam ga izvadila iz
rerne.
Коментари
Постави коментар