Piletina sa pivom u slatko - kiselom sosu
Potrebno je:
- 1/2 kg belog pilećeg mesa, bez koske
Za smesu sa pivom:
- 120 g brašna
- 1/3 kašičice soli
- 1/2 kašičice praška za pecivo
- 240 ml piva
Za sos:
- 120 ml vode
- 1/2 pileće kockice za supu
- 3 kašike soja sosa
- 1 kašika meda
- 2 kašike belog, alkoholnog sirćeta
- 2 kašike kečapa
- 1 komadić đumbira (od 2 cm)
- 2 kašike kukuruznog brašna
- 1/2 l vode
- 1 veća glavica crnog luka
- 1 veća, sveža, zelena paprika
- suvi biljni začin
- biber
- ulje
I još:
- 50 g blanširanih badema
Priprema
1. Smesa za pivom: Staviti brašno u
dublju posudu, pa dodati so i pecivo. Pivo dodavati uz stalno mućenje
žicom. Umućenu smesu ostaviti da odstoji 1/2 sata.
2. Meso iseckati na kockice. Kada je
smesa sa pivom odstajala, zagrejati ulje, meso staviti u smesu sa pivom
i samo po jedan red, stavljati na ulje i pržiti, da porumeni.
Rešetkastom kašikom vaditi isprženo meso, pa stavljati sledeću turu. Na
isti način ispržiti, celu količinu mesa. Posudu sa isprženim mesom
držati na šporetu.
3. Sos: U odgovarajuću posudu
staviti 120 ml vode da prokuva. Kada prokuva dodati 1/2 pileće kockice
za supu. Kada se kockica rastopi dodati med, soja sos, sirće, kečap i
izrendani đumbir, (na sitnoj strani rendeta). Mešati na tihoj vatri dok
se med ne istopi. Kukuruzno brašno pomešati sa 1/2 l vode (hladne),
žicom umutiti da nema grudvica, pa sipati u sos. Začiniti sa suvim
biljnim začinom i biberom, po ukusu, pa povremeno promešati, dok se ne
zgusne.
4. Crni luk iseći na rebarca, a
papriku na trake (preseći je na pola, pa iseći na trake). Staviti
povrće, na malo ulja, da se dinsta. Posuti začinima.
5. Kada povrće omekša, sipati sos i
dodati isprženo meso. Dobro promešati i ostaviti da se krčka, pet
minuta. Bademe staviti u provrelu vodu, da se kuvaju 3 minuta. Procediti
ih i oljuštiti. Staviti ih na malo ulja i propržiti.
6. Propržene bademe preseći na pola i
ubaciti u sos sa piletinom. Promešati i skloniti sa šporeta. Poslužiti
sa pirinčem ili prilogom po želji. I naravno, uz dobar, stari
Staropramen. Živeli!
U,Verice,bas me nadje sa ovim finim jelom!!! Obozavam ovakve kombinacije,a ovu nisam pravila i eto u najskorije vreme rucak za dvoje i ko se jos prijavi :) ;) Supeeer ti je recept!!!
ОдговориИзбришиHvala Marina!
ОдговориИзбриши