Musaka sa šampinjonima, mesom i pavlakom
Potrebno je:
- 1 kg krompira
 
Fil I:
- 300 g šampinjona
 - 1 veća glavica crnog luka
 - 2 češnja belog luka
 - 100 ml pasiranog paradajza
 - suvi biljni začin
 - biber
 - ulje
 
Fil II:
- 400 g mešanog mlevenog mesa
 - 1 veča glavica crnog luka
 - 1 kašika aleve paprike
 - suvi biljni začin
 - biber
 - ulje
 
Za preliv:
- 3 jajeta
 - 200 ml pavlake za kuvanje
 - 100 ml jogurta
 - 3 kašike parmezana
 - so
 
Priprema
      1. Fil I: Crni i beli luk sitno 
iseći, pa ih staviti na zagrejano ulje. Dinstati dok luk, malo, omekša, 
pa ubaciti šampinjone isečene na krupnije listiće. Posuti sa začinima 
(količina po ukusu) i dinstati dok ne ispari voda koju su pečurke 
pustile. Naliti pasirani paradajz, pustiti da proključa i skloniti sa 
vatre.
     
    
      2. Fil 2: Crni luk iseći sitno i 
staviti ga na, zagrejano ulje da se prži. Dodati mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg mesa), posuti 
začinima (osim aleve paprike) i dinstati dok se meso ne isprži. Na samom
 kraju dodati alevu papriku, promešati i skloniti sa vatre.
     
    
      3. Krompir oljuštiti i iseći na 
tanje krugove. Uzeti posudu koja će ići u rernu, podmazati je uljem, pa 
staviti trećinu isečenog krompira. Preko sipati prvi fil i rasporediti 
po celoj površini. Ide druga trećina krompira, pa drugi fil. Na kraju 
staviti zadnju trećinu krompira i sipati vodu, da tečnost dođe do 
zadnjeg sloja krompira. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni, da se 
peče dok voda ne ispari.
     
    
      4. Preliv: Umutiti jaja, dodati so 
(po ukusu), pavlaku i jogurt. Sve sjediniti. Izvaditi jelo iz rerne, 
preliti ga sa pripremljenim prelivom, posuti sa parmezanom i staviti 
ponovo u rernu. Smanjiti temperaturu na 190 stepeni i peći dok jelo ne 
dobije lepu rumenu boju.
     
    
      5. Poslužiti sa salatom, po izboru.
     
    



Коментари
Постави коментар