Musaka sa šampinjonima, mesom i pavlakom
Potrebno je:
- 1 kg krompira
Fil I:
- 300 g šampinjona
- 1 veća glavica crnog luka
- 2 češnja belog luka
- 100 ml pasiranog paradajza
- suvi biljni začin
- biber
- ulje
Fil II:
- 400 g mešanog mlevenog mesa
- 1 veča glavica crnog luka
- 1 kašika aleve paprike
- suvi biljni začin
- biber
- ulje
Za preliv:
- 3 jajeta
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 100 ml jogurta
- 3 kašike parmezana
- so
Priprema
1. Fil I: Crni i beli luk sitno
iseći, pa ih staviti na zagrejano ulje. Dinstati dok luk, malo, omekša,
pa ubaciti šampinjone isečene na krupnije listiće. Posuti sa začinima
(količina po ukusu) i dinstati dok ne ispari voda koju su pečurke
pustile. Naliti pasirani paradajz, pustiti da proključa i skloniti sa
vatre.
2. Fil 2: Crni luk iseći sitno i
staviti ga na, zagrejano ulje da se prži. Dodati mleveno meso (mešavina svinjskog i junećeg mesa), posuti
začinima (osim aleve paprike) i dinstati dok se meso ne isprži. Na samom
kraju dodati alevu papriku, promešati i skloniti sa vatre.
3. Krompir oljuštiti i iseći na
tanje krugove. Uzeti posudu koja će ići u rernu, podmazati je uljem, pa
staviti trećinu isečenog krompira. Preko sipati prvi fil i rasporediti
po celoj površini. Ide druga trećina krompira, pa drugi fil. Na kraju
staviti zadnju trećinu krompira i sipati vodu, da tečnost dođe do
zadnjeg sloja krompira. Staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni, da se
peče dok voda ne ispari.
4. Preliv: Umutiti jaja, dodati so
(po ukusu), pavlaku i jogurt. Sve sjediniti. Izvaditi jelo iz rerne,
preliti ga sa pripremljenim prelivom, posuti sa parmezanom i staviti
ponovo u rernu. Smanjiti temperaturu na 190 stepeni i peći dok jelo ne
dobije lepu rumenu boju.
5. Poslužiti sa salatom, po izboru.
Коментари
Постави коментар