Probajte nešto novo - Sutlijaš u vidu deserta
Sutlijaš:
- 1 čaša (od 200 ml) pirinča
 - 1 čaša vode
 - 2 čaše mleka
 - 1 čaše šećera
 
Fil 1:
- 1 kesica šlag krema od vanile
 - 100 g kokosa
 - 50 g bele čokolade (krupno izrendane)
 - 130 ml mleka
 
Fil 2:
- 1 kesica šlag krema od čokolade
 - 100 g mlevenih oraha
 - 50 g crne čokolade (krupno izrendane)
 - 50 g mlevenog keksa
 - 130 ml mleka
 
I još:
- 200 g pti - ber keksa, sa maslacem
 - 50 g crne čokolade
 - 2 kašičice ulja
 - mleko (za potapanje keksa)
 
Priprema
      1. Sutlijaš: Pirinač dobro isprati 
pod mlazom hladne vode. U dublju posudu sipati jednu čašu vode i jednu 
čašu mleka, pa staviti da provri. Kada provri dodati pirinač i kuvati, 
oko 15 minuta. Kada tečnost ispari (ostane samo malo) sipati drugu čašu 
mleka i šećer. Kuvati na tihoj temperaturi, uz povremeno mešanje, sve 
dok pirinač, skoro, potpuno ne upije tečnost. Skloniti i ostaviti da se 
potpuno ohladi.
     
    
      2. Fil 1: Šlag krem od vanile 
umutiti sa mlekom. Dodati kokos i izrendanu čokoladu, pa sjediniti. Na 
kraju dodati pola, pripremljenog, sutlijaša i mikserom sjediniti. 
     
    
      3. Fil 2: Šlag krem od čokolade 
umutiti sa mlekom, pa dodati mlevene orahe, izrendanu crnu čokoladu i 
mleveni keks. Sjediniti mikserom. Ubaciti drugu polovinu sutlijaša i 
dobro sjediniti.
     
    
      4. Uzeti kalup, vel. 35x12x8 cm i 
obložiti ga samolepljivom (providnom) folijom. U kalup prvo sipati 
(kašikom) beli fil, pa ga vlažnom rukom ravnomerno rasporediti (lakša 
varijanta - na ruku navući običnu kesu, pa utapkati fil). Preko fila 
staviti pola keksa, prethodno natopljenog u toplo mleko.
     
    
      5. Zatim staviti tamni fil, pa i 
njega ravnomerno rasporediti. Preko fila poređati drugu polovinu, 
natopljenog, keksa. Prekriti folijom i staviti u zamrzivač, 3 sata 
(nisam mogla da čekam celu noć da desert odleži u frižideru). Izvaditi 
iz zamrzivača i prebaciti u frižider, na sat vremena.
     
    
      6. Zatim desert prevrnuti na tacnu 
za posluženje i skloniti foliju. Čokoladu sa uljem rastopiti na pari. 
Uzeti kesu za zamrzivač i pri dnu, jako malo, odseći vrh kese. Sipati 
rastopljenu čokoladu i ukrasiti desert.
     
    



Коментари
Постави коментар