Piletina sa pivom u slatko - kiselom sosu
Potrebno je:
- 1/2 kg belog pilećeg mesa, bez koske
 
Za smesu sa pivom:
- 120 g brašna
 - 1/3 kašičice soli
 - 1/2 kašičice praška za pecivo
 - 240 ml piva
 
Za sos:
- 120 ml vode
 - 1/2 pileće kockice za supu
 - 3 kašike soja sosa
 - 1 kašika meda
 - 2 kašike belog, alkoholnog sirćeta
 - 2 kašike kečapa
 - 1 komadić đumbira (od 2 cm)
 - 2 kašike kukuruznog brašna
 - 1/2 l vode
 - 1 veća glavica crnog luka
 - 1 veća, sveža, zelena paprika
 - suvi biljni začin
 - biber
 - ulje
 
I još:
- 50 g blanširanih badema
 
Priprema
      1. Smesa za pivom: Staviti brašno u 
dublju posudu, pa dodati so i pecivo. Pivo dodavati uz stalno mućenje 
žicom. Umućenu smesu ostaviti da odstoji 1/2 sata. 
     
    
      2. Meso iseckati na kockice. Kada je
 smesa sa pivom odstajala, zagrejati ulje, meso staviti u smesu sa pivom
 i samo po jedan red, stavljati na ulje i pržiti, da porumeni. 
Rešetkastom kašikom vaditi isprženo meso, pa stavljati sledeću turu. Na 
isti način ispržiti, celu količinu mesa. Posudu sa isprženim mesom 
držati na šporetu. 
     
    
      3. Sos: U odgovarajuću posudu 
staviti 120 ml vode da prokuva. Kada prokuva dodati 1/2 pileće kockice 
za supu. Kada se kockica rastopi dodati med, soja sos, sirće, kečap i 
izrendani đumbir, (na sitnoj strani rendeta). Mešati na tihoj vatri dok 
se med ne istopi. Kukuruzno brašno pomešati sa 1/2 l vode (hladne), 
žicom umutiti da nema grudvica, pa sipati u sos. Začiniti sa suvim 
biljnim začinom i biberom, po ukusu, pa povremeno promešati, dok se ne 
zgusne. 
     
    
      4. Crni luk iseći na rebarca, a 
papriku na trake (preseći je na pola, pa iseći na trake). Staviti 
povrće, na malo ulja, da se dinsta. Posuti začinima. 
     
    
      5. Kada povrće omekša, sipati sos i 
dodati isprženo meso. Dobro promešati i ostaviti da se krčka, pet 
minuta. Bademe staviti u provrelu vodu, da se kuvaju 3 minuta. Procediti
 ih i oljuštiti. Staviti ih na malo ulja i propržiti. 
     
    
      6. Propržene bademe preseći na pola i
 ubaciti u sos sa piletinom. Promešati i skloniti sa šporeta. Poslužiti 
sa pirinčem ili prilogom po želji. I naravno, uz dobar, stari 
Staropramen. Živeli!
     
    



U,Verice,bas me nadje sa ovim finim jelom!!! Obozavam ovakve kombinacije,a ovu nisam pravila i eto u najskorije vreme rucak za dvoje i ko se jos prijavi :) ;) Supeeer ti je recept!!!
ОдговориИзбришиHvala Marina!
ОдговориИзбриши