Voćna baklava sa medom
Potrebno je:
- 1/2 kg kora za baklavu
Za fil:
- 1 kg kiselih jabuka
- 2 jajeta
- 150 g suvog grožđa
- 200 g mlevenih oraha
- 1 kašičica praška za pecivo
- 2 kašičice cimeta
- 4 kašike griza
- 1/2 limuna (sok)
Za sirup:
- 600 g šećera
- 1/2 l vode
- 1/2 limuna (samo korica)
- 1/2 pomorandže (samo kora)
- 1 štapić cimeta
- 100 g meda
I još:
- 250 g putera
Priprema
1. Jabuke očistiti i krupno
narendati. Preliti jabuke sa sokom od pola limuna, promešati i ostaviti
pet minuta. Zatim jabuke dobro iscediti.
2. U dubljoj posudi umutiti jaja,
žicom za mućenje. Dodati griz i prašak za pecivo, pa dobro sjediniti.
Umućenu smesu dodati isceđenim jabukama i promešati. Zatim dodati
mlevene orahe i suvo grožđe, koje je prethodno bilo potopljeno u rumu.
Na kraju dodati cimet i sve dobro sjediniti.
3. Sirup: U dublju posudu staviti
šećer, vodu, štapić cimeta i korice limuna i pomorandže (prethodno
korice držati pola sata u vodi, u kojoj je rastvorena kašičica sode
bikarbone. Posle pola sata korice dobro isprati, pa upotrebiti).
Pripremljenu mešavinu staviti da provri. Od momenta ključanja kuvati 10
minuta. Zatim izvaditi korice limuna i pomorandže, kao i štapić cimeta.
Na kraju, u sirup, dodati med i vratiti još dva minuta na vatru, da se
med otopi. Skloniti sirup sa vatre i ostaviti da se ohladi.
4. Dok se sirup hladi pripremiti
kore za filovanje. Odvojiti po dve kore, za svaki rolatić. Na radnu
površinu staviti dve kore, pa na početak kore, celom dužinom staviti deo
fila. Čvrsto uviti kore u rolat. Rolat staviti u pleh. Na isti način
upotrebiti i ostale kore i fil.
5. Poređane rolate iseći na parčiće.
Isečenu baklavu preliti sa rastopljenim puterom i staviti da se peče, u
prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
6. Kada baklava porumeni, izvaditi
je iz rerne i preliti sa hladnim sirupom. Ostaviti da kore upiju sirup,
da se baklava ohladi, pa poslužiti. Najukusnija je da prenoći u
frižideru, pa narednog dana da se poslužite (normalno, moja deca i ja to
nismo mogli da izdržimo - jedva smo sačekali da se malo prohladi ).
Коментари
Постави коментар