Voćna baklava sa medom
Potrebno je:
- 1/2 kg kora za baklavu
 
Za fil:
- 1 kg kiselih jabuka
 - 2 jajeta
 - 150 g suvog grožđa
 - 200 g mlevenih oraha
 - 1 kašičica praška za pecivo
 - 2 kašičice cimeta
 - 4 kašike griza
 - 1/2 limuna (sok)
 
Za sirup:
- 600 g šećera
 - 1/2 l vode
 - 1/2 limuna (samo korica)
 - 1/2 pomorandže (samo kora)
 - 1 štapić cimeta
 - 100 g meda
 
I još:
- 250 g putera
 
Priprema
      1. Jabuke očistiti i krupno 
narendati. Preliti jabuke sa sokom od pola limuna, promešati i ostaviti 
pet minuta. Zatim jabuke dobro iscediti.
     
    
      2. U dubljoj posudi umutiti jaja, 
žicom za mućenje. Dodati griz i prašak za pecivo, pa dobro sjediniti. 
Umućenu smesu dodati isceđenim jabukama i promešati. Zatim dodati 
mlevene orahe i suvo grožđe, koje je prethodno bilo potopljeno u rumu. 
Na kraju dodati cimet i sve dobro sjediniti.
     
    
      3. Sirup: U dublju posudu staviti 
šećer, vodu, štapić cimeta i korice limuna i pomorandže (prethodno 
korice držati pola sata u vodi, u kojoj je rastvorena kašičica sode 
bikarbone. Posle pola sata korice dobro isprati, pa upotrebiti). 
Pripremljenu mešavinu staviti da provri. Od momenta ključanja kuvati 10 
minuta. Zatim izvaditi korice limuna i pomorandže, kao i štapić cimeta. 
Na kraju, u sirup, dodati med i vratiti još dva minuta na vatru, da se 
med otopi. Skloniti sirup sa vatre i ostaviti da se ohladi.
     
    
      4. Dok se sirup hladi pripremiti 
kore za filovanje. Odvojiti po dve kore, za svaki rolatić. Na radnu 
površinu staviti dve kore, pa na početak kore, celom dužinom staviti deo
 fila. Čvrsto uviti kore u rolat. Rolat staviti u pleh. Na isti način 
upotrebiti i ostale kore i fil.
     
    
      5. Poređane rolate iseći na parčiće.
 Isečenu baklavu preliti sa rastopljenim puterom i staviti da se peče, u
 prethodno zagrejanu rernu, na 170 stepeni.
     
    
      6. Kada baklava porumeni, izvaditi 
je iz rerne i preliti sa hladnim sirupom. Ostaviti da kore upiju sirup, 
da se baklava ohladi, pa poslužiti. Najukusnija je da prenoći u 
frižideru, pa narednog dana da se poslužite (normalno, moja deca i ja to
 nismo mogli da izdržimo - jedva smo sačekali da se malo prohladi ).
     
    



Коментари
Постави коментар