Kremasti rolat
Kora:
- 6 belanaca
- 6 kašika šećera
- 6 kašika mlevenih oraha
- 2 kašike brašna
- 1/3 kašičice praška za pecivo
Fil 1:
- 6 žumanaca
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera
- 60 ml jake crne kafe
- 2 kašike pekmeza od kajsija
- 100 g maslaca
Fil 2:
- 1 kesica Eskimko čoko - oranž
- 100 ml mleka
- 100 g maslaca
...i još :
- mleveni ( pečeni ) orasi
Priprema
1. Prvo staviti mlevene orahe (računajući i orahe za posipanje rolata) da se, malo, ispeku, da bi dobili prijatniji ukus.
2. Kora: U dubljoj posudi umutiti
čvrsto belanca, sa postepenim dodavanjem šećera. Dodati brašno sa
pecivom i mlevene orahe, pa mikserom, na najmanjoj brzini, polako
sjediniti. Umućenu smesu sipati u pleh, vel. 30x40cm, preko pek papira.
Poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 160
stepeni.
3. Pečenu koru izvaditi iz rerne i prevrnuti pleh, sa korom, na krpu, koju smo posulu šećerom u kristalu.
4. Pažljivo skloniti pek papir i testo, zajedno sa krpom, uviti u rolat. Ostaviti da se ohladi.
5. Fil 1: Umutiti žumanca sa
šećerom, dok ne pobele. Dodati brašno i skuvanu kafu, sjediniti i
skuvati krem na pari. Kada se krem zgusne, skloniti ga sa vatre, pokriti
providnom folijom i ostaviti da se ohladi. U ohlađeni krem dodati
penasto umućeni maslac i pekmez od kajsija. Dobro sjediniti i ostaviti
10-ak minuta u frižider.
6. Fil 2: Kesicu Eskimka sipati u
dublju posudu, dodati mleko i umutiti dok se ne zgusne. Dodati umućeni
maslac i ostaviti 10-ak minuta u frižider.
7. Od jednog i drugog fila odvojiti po tri kašike fila, sjediniti i ostaviti na stranu.
Odmotati koru za rolat i, prvo, je premazati drugim filom, vodeći računa da ostane 2cm prazno, na suprotnoj strani.
8. Preko premazati prvi fil i uviti u rolat. Rolat prebaciti na
tacnu za posluženje i premazati ga sa odvojenim filom. Ceo rolat posuti
mlevenim orasima i ostaviti u frižider, da se dobro ohladi i da se
kremovi stegnu (najbolje da prenoći u frižideru).
Коментари
Постави коментар