Piletina u kari sosu
Potrebno je :
- 1/2 kg belog pilećeg mesa, otkošćeno
 - 1 srednja glavica crnog luka
 - 1 srednja glavica ljubičastog luka
 - 3 veća čena belog luka
 - 300 g šampinjona
 - 200 ml pavlake za kuvanje
 - 3 trougla sira za mazanje
 - 1 kašičica karija
 - 1/2 kašičice ljutog, crvenog, bibera
 - 100 ml vode
 - mleveni biber
 - suvi biljni začin
 - ulje
 
Priprema
      1. Šampinjone samo prebrisati 
vlažnom krpom, ili ih, pažljivo, oljuštiti (odnosno skinuti gornju 
koricu). Nemojte ih prati.
U teflonski tiganj sipati ulje i staviti da se, dobro, zagreje, na 
najačoj temperatiri. Kada ulje bude vrelo ubaciti pečurke (pazite da se 
ne izgorite), smanjiti, malo, temperaturu i ispržiti pečurke. U toku 
prženja, nekoliko puta ih promešati, da bi bile ravnomerno ispržene. 
Ispržene šampinjone, rešetkastom, kašikom izvaditi u tanjir, i držati 
na toplom (na šporetu).
     
    
      2. Pileće meso iseći na krupnije 
kocke, crni i beli luk sitno iseckati, a ljubičasti luk iseći na 
režnjeve. Na ulju, gde su se pržili šampinjoni (ako treba dodati još, 
malo, ulja) ubaciti pileće meso, i staviti ga da se prži. Meso pržiti na
 srednjoj temperaturi. Kada meso pobeli dodati iseckan crni luk, beli 
luk i ljubičasti luk. Promešati i nastaviti sa prženjem. Posuti sa 
karijem i crvenim biberom, kao i suvim biljnim začinom i crnim, 
mlevenim, biberom (suvi biljni začin i crni biber dodati po ukusu). 
Promešati.
     
    
      3. Posle 2-3 minuta sipati vrelu 
vodu (100 ml) i pržiti sve dok se luk ne pretvori u kašastu smesu. S 
vremena na vreme promešati. Zatim dodati sir za mazanje (popularnu 
"Zdenku") i mešati da se sir rastopi.
     
    
      4. Kada se sir rastopio sipati pavlaku za kuvanje, promešati i krčkati pet minuta.
     
    
      5. Zatim ubaciti ispržene šampinjone, dobro promešati, i poslužiti, uz Staropramen pivo. Živeli!



Коментари
Постави коментар