Piletina u kari sosu
Potrebno je :
- 1/2 kg belog pilećeg mesa, otkošćeno
- 1 srednja glavica crnog luka
- 1 srednja glavica ljubičastog luka
- 3 veća čena belog luka
- 300 g šampinjona
- 200 ml pavlake za kuvanje
- 3 trougla sira za mazanje
- 1 kašičica karija
- 1/2 kašičice ljutog, crvenog, bibera
- 100 ml vode
- mleveni biber
- suvi biljni začin
- ulje
Priprema
1. Šampinjone samo prebrisati
vlažnom krpom, ili ih, pažljivo, oljuštiti (odnosno skinuti gornju
koricu). Nemojte ih prati.
U teflonski tiganj sipati ulje i staviti da se, dobro, zagreje, na
najačoj temperatiri. Kada ulje bude vrelo ubaciti pečurke (pazite da se
ne izgorite), smanjiti, malo, temperaturu i ispržiti pečurke. U toku
prženja, nekoliko puta ih promešati, da bi bile ravnomerno ispržene.
Ispržene šampinjone, rešetkastom, kašikom izvaditi u tanjir, i držati
na toplom (na šporetu).
2. Pileće meso iseći na krupnije
kocke, crni i beli luk sitno iseckati, a ljubičasti luk iseći na
režnjeve. Na ulju, gde su se pržili šampinjoni (ako treba dodati još,
malo, ulja) ubaciti pileće meso, i staviti ga da se prži. Meso pržiti na
srednjoj temperaturi. Kada meso pobeli dodati iseckan crni luk, beli
luk i ljubičasti luk. Promešati i nastaviti sa prženjem. Posuti sa
karijem i crvenim biberom, kao i suvim biljnim začinom i crnim,
mlevenim, biberom (suvi biljni začin i crni biber dodati po ukusu).
Promešati.
3. Posle 2-3 minuta sipati vrelu
vodu (100 ml) i pržiti sve dok se luk ne pretvori u kašastu smesu. S
vremena na vreme promešati. Zatim dodati sir za mazanje (popularnu
"Zdenku") i mešati da se sir rastopi.
4. Kada se sir rastopio sipati pavlaku za kuvanje, promešati i krčkati pet minuta.
5. Zatim ubaciti ispržene šampinjone, dobro promešati, i poslužiti, uz Staropramen pivo. Živeli!
Коментари
Постави коментар