Štrudla od integralnog brašna, sa voćnim filom
Za testo:
- 350 g integralnog pšeničnog brašna
- 350 g ražanog brašna
- 1 kašika soja mleka u prahu
- 50 g sirovih semenki suncokreta
- 50 g sitno iseckanih lešnika
- 100 g suvog grožđa
- 60 g žutog šećera
- 1 kašičica himalajske soli
- 50 g rastopljenog margarina
- 1 kockica kvasca
- 350 ml vode
- 1 kašičica šećera
za fil:
- 600 ml gaziranog soka od pomorandže
- 2 kesice pudinga, sa ukusom vanile
- 100 g šećera
- 2 srednje pomorandže
- 1 banana
Priprema
1. Testo: U toploj vodi, sa dodatkom
jedne kašičice šećera, podići kvasac. U vanglicu staviti obe vrste
brašna, dodati so, žuti šećer, mleko od soje u prahu, suncokret,
iseckane lešnike, suvo grožđe, rastopljeni margarin i, pripremljeni,
kvasac. Zamesiti testo (ako je potrebno dodati još malo brašna, da se
dobije testo, koje se, vrlo, malo lepi za ruke). Zamešeno testo staviti
u, nauljenu, vanglicu, i ostaviti da naraste.
2. Fil: Od gaziranog soka odvojiti
200 ml, a ostatak soka, zajedno sa šećerom, staviti da provri. Sa
odvojenim sokom razmutiti puding, sipati u provreli sok i skuvati (kao
svaki puding). Skuvani puding prekriti providnom folijom i ostaviti da
se ohladi. Ohleđen puding podeliti na dva, jednaka, dela. U svaku
polovinu fila dodati po jednu, na kockice iseckanu, pomorandžu.
3. Uskislo testo prebaciti na
nauljenu radnu površinu (ne koristiti, više, brašno) i podeliti ga na
dva dela. Prvu polovinu testa razviti u oblik pravougaonika, prema plehu
u kome će se štrudla peći. Ja sam koristila pleh, vel. 35x20 cm. Preko
razvijene kore staviti pola fila i ravnomerno ga rasporediti. Preko fila
iseckati pola banane, pa testo uviti u rolat.
4. Isti postupak uraditi i sa ostatkom testa, fila i banane. Rolate staviti u pleh, preko pek papira i ostaviti da narastu.
5. Narasle rolate premazati
mešavinom ulja i tople vode, pa ih staviti da se peku, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 180 stepeni. Pečenu štrudlu (probati čačkalicom da
li je pečena) izvaditi, premazati vrelom vodom, prekriti kuhinjskom
krpom i ostaviti da se, potpuno, ohlade.
6. Ohlađenu štrudlu iseći na, deblje, parčiće i poslužiti.
Коментари
Постави коментар