Heljdine kore i spanać
Potrebno je:
- 500 g heljdinih kora
- 250 g sitnog sira
- 250 g domaćeg, kravljeg, sira
- 500 g spanaća
- 4 jajeta
- 1 čaša kisele pavlake
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 kašičice soli
Za premazivanje kora:
- ulje
- kisela voda
Priprema
1. Prvo ćemo prirediti spanać.
Spanać očistiti i sitno iseckati. Posoliti sa jednom kašičicom soli i
ostaviti 10 -ak minuta, da spanać otpusti vodu. Posle proteka datog
vremena spanać, dobro, iscediti. U dublju posudu staviti sitan sir.
Domaći sir viljuškom izdrobiti, pa ga dodati u posudu i pomešati sa
sitnim sirom. Dodati jaja, kiselu pavlaku, so, pecivo i, viljuškom, sve
sjediniti. Na kraju ubaciti, isceđeni, spanać i dobro sjediniti.
2. Uzeti dublji pleh (vel. 38x23cm )
i dobro ga podmazati uljem. Staviti dve kore i svaku koru premazati
mešavinom ulja i kisele vode (2/3 ulja + 1/3 kisele vode). Preko druge
kore rasporediti deo fila. Nastaviti sa ređanjem kora i fila, s tim da
zadnje dve kore samo premažete mešavinom ulja i kisele vode.
3. Staviti da se peče, u prethodno
zagrejanoj rerni, na 190 stepeni. Kada korica počne da rumeni smanjiti
temperaturu na 170 stepeni i ispeći pitu do kraja. Ispečenu pitu
izvaditi iz rerne i ne pokrivati je, da bi korica ostala hrskava.
4. Ostaviti pitu 15-ak minuta da se prohladi, pa je iseći na veće parčiće i poslužiti.
Коментари
Постави коментар