Sočan, voćni, i veoma brzi, kolač
Testo:
- 250 g brašna
- 180 g šećera
- 120 ml ulja
- 250 ml jogurta
- 1 jaje
- 3 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
- 300 g očišćenih višanja
Sirup za prelivanje kolača:
- 125 gmaslaca
- 100 g mlečne čokolade
- 300 ml soka od višanja
- 10 kašika šećera
- 4 kašike kakaoa
Priprema
1. U vanglicu razbiti jaje, pa ga
penasto umutiti sa šećerom i rum šećerom (u nedostatku rum šećera dodati
dve kašike ruma). Dodati mešavinu ulja i jogurta, i sjediniti. Brašno
pomešati sa pecivom i kakaom, pa ga dodati u tečnu smesu.
2. Višnje posuti sa jednom kašikom
brašna i promešati, da svaka višnja bude obavijena brašnom (tako višnje
neće spasti na dno testa), pa ih dodati u testo, Promešati kašikom.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20 cm, pa dno
obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem. Sipati umućenu
smesu, poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na
170 stepeni.
4. Pečeni kolač (probati čačkalicom
da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač
prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, pa vratiti u pleh, u kome se
pekao. Iseći ga na kocke.
5. Sirup : Za sirup staviti sve
sastojke (čokoladu i maslac iseckati) u manju posudu i staviti na vatru,
da se smesa rastopi. Mešati žicom za mućenje. Kada se dobije kremasta,
vrela smesa preliti preko kolača. Ostaviti da se prohladi, pa ostaviti u
frižider, da se kolač potpuno ohladi. Poslužiti.
Коментари
Постави коментар