Sočan, voćni, i veoma brzi, kolač
Testo:
- 250 g brašna
 - 180 g šećera
 - 120 ml ulja
 - 250 ml jogurta
 - 1 jaje
 - 3 kašike kakaoa
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
 - 300 g očišćenih višanja
 
Sirup za prelivanje kolača:
- 125 gmaslaca
 - 100 g mlečne čokolade
 - 300 ml soka od višanja
 - 10 kašika šećera
 - 4 kašike kakaoa
 
Priprema
      1. U vanglicu razbiti jaje, pa ga 
penasto umutiti sa šećerom i rum šećerom (u nedostatku rum šećera dodati
 dve kašike ruma). Dodati mešavinu ulja i jogurta, i sjediniti. Brašno 
pomešati sa pecivom i kakaom, pa ga dodati u tečnu smesu.
     
    
      2. Višnje posuti sa jednom kašikom 
brašna i promešati, da svaka višnja bude obavijena brašnom (tako višnje 
neće spasti na dno testa), pa ih dodati u testo, Promešati kašikom.
     
    
      3. Uzeti pleh, vel. 35x20 cm, pa dno
 obložiti pek papirom a stranice premazati maslacem. Sipati umućenu 
smesu, poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 
170 stepeni.
     
    
      4. Pečeni kolač (probati čačkalicom 
da li je pečen) izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađen kolač 
prevrnuti na radni sto, skloniti pek papir, pa vratiti u pleh, u kome se
 pekao. Iseći ga na kocke.
     
    
      5. Sirup : Za sirup staviti sve 
sastojke (čokoladu i maslac iseckati) u manju posudu i staviti na vatru, 
da se smesa rastopi. Mešati žicom za mućenje. Kada se dobije kremasta, 
vrela smesa preliti preko kolača. Ostaviti da se prohladi, pa ostaviti u
 frižider, da se kolač potpuno ohladi. Poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар