Čokoladno voćna fantazija
Korica:
- 200 g mlevenog keksa
- 200 g Menaž čokolade
- 50 g putera
Fil sa čokoladom:
- 300 g Menaž čokolade
- 400 ml slatke pavlake
Fil sa sirom:
- 1/2 kg maskarpone sira
- 300 g rikota sira
- 100 g šećera u prahu
- 2 kesice vanil šećera
- 1 kesica želatina
Glazura:
- 100 g Menaž čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Voće:
- 300 g sitnijih jagoda
Priprema :
1. Fil sa čokoladom: U manjoj
šerpici sipati slatku pavlaku i staviti je da se zagreje (ne sme da
provri), na srednjoj temperaturi. U drugoj šerpici izlomiti Menaž
čokoladu, pa je preliti sa vrelom pavlakom.
2. Drvenom kašikom izmešati da se sastojci sjedine, pa fil ostaviti u frižider, da prenoći.
3. Narednog dana izvaditi fil iz frižidera i mikserom ga umutiti u penasti krem.
4. Korica: Uzeti kalup sa obručem,
vel. 26cm. Dno kalupa obložiti providnom folijom, staviti obruč kalupa,
pa foliju izvući preko obruča - tako će se torta bez problema odvojiti
od obruča kalupa, kada se vadi.
Mleveni keks staviti u dublju posudu. Preliti ga sa, otopljenom,
mešavinom Menaž čokolade i putera (ako treba dodati malo mleka, zavisi
koliko će keks da upije tečnosti), pa rukom sjediniti sastojke.
Formirati koricu u kalupu i dobro je rukom utapkati. Staviti je u
zamrzivač, na deset minuta.
5. Fil sa sirom: Maskarpone, rikotu,
šećer u prahu i vanil šećer staviti u dublju posudu i kašikom (nikako
mikserom) dobro sjediniti. Dodati želatin, pripremljen prema uputstvu sa
kesice. Još jedanput dobro promešati, da se želatin sjedini sa ostalim
sastojcima.
6. Izvaditi koru iz zamrzivača i
stavljati, naizmenično, crni i beli fil, po dve pune kašike. Između
poređati jagode i malo ih pritisnuti da upadnu u krem.
7. Kašikom poravnati površinu torte, pa je staviti u frižider, dok se sprema glazura.
8. Glazura: Slatku pavlaku staviti
da se ugreje, pa preliti izlomljenu Menaž čokoladu. Energično kašikom
mešati da se sastojci sjedine i da se čokolada u potpunosti otopi.
Izvaditi tortu iz frižidera i preliti je glazurom.
9. Vratiti ponovo u frižider,
najmanje 5-6 sati (poželjno bi bilo ostaviti je celog dana ili preko
noći). Posle proteka datog vremena izvaditi tortu, skinuti obruč,
skloniti foliju i staviti je na plato.
10. I šta sledi - uživanje u, jednom zaista fantastičnom, čokoladno - voćnom ukusu torte.
Коментари
Постави коментар