Lepinje
Potrebno je:
- 550 g brašna
 - 1,5 kašičica soli
 - 1 kašičica šećera
 - 1/2 kockice kvasca
 - 250 ml mleka
 - 70 ml ulja
 - 1 jaje
 
Za premazivanje lepinja:
- 1 žumance
 - 2 kašike mleka
 - 2 kašike ulja
 
Priprema :
      1. U toplom mleku, sa dodatkom kašičice šećera, razdrobiti kvasac i ostaviti da uskisne. 
     
    
      2. U vanglicu staviti brašno, pa dodati so, ulje, jaje i pripremljeni kvasac. Umesiti testo, pokriti krpom i ostaviti da naraste. 
     
    
      3. Nadošlo testo premesiti, pa 
ostaviti da još jedanput naraste. Zatim testo prebaciti na radnu 
površinu i podeliti na deset jufkica. Od svake jufkice formirati lepinju
 i ređati u pleh, preko pek papira. Sačekati da lepinje narastu, pa ih 
premazati mešavinom žumanceta, mleka i ulja. Staviti da se peku, u 
prethodno zagrejanu rernu, na 180 C.
     
    
      4. Kada dobiju lepu, zlatno rumenu boju izvaditi pleh i prekriti ga krpom. Kada se lepinje malo prohlade mogu da se posluže. 
Mada ih ja najviše volim vruće, sa kajmakom ili sirom.
     
    



Коментари
Постави коментар