Čokoladna torta sa pomorandžama
Korice:
- 5 jajeta
 - 130 g šećera
 - 130 g brašna
 - 50 g kakaoa
 - 1 kašičica praška za pecivo
 
Fil:
- 3 jajeta
 - 80 g šećera
 - 150 g čokolade
 - 1 kesica krem pudinga sa ukusom čokolade
 - 250 ml mleka
 - 250 g maslaca
 - 100 g šećera u prahu
 - 1 veća, zamrznuta, pomorandža
 
...i još:
- 3 veće pomorandže (sok)
 
Priprema:
      1. Korice: Odvojiti belanca od 
žumanaca. U vanglicu staviti belanca i mutiti ih, uz postepeno dodavanje
 šećera, dok se ne dobije čvrsti šam. Zatim dodavati, jedno po jedno, 
žumance, neprestano muteći. Brašno pomešati sa kakaom i pecivom, pa ga 
dodati u testo i, kašikom, sjediniti sa jajima. 
Uzeti odgovarajuću posudu, vel. 26cm, pa dno obložiti pek papirom a 
stranice premazati maslacem. U pripremljenu posudu sipati testo i 
staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
     
    
      2. Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koru preseći dva puta, da se dobiju tri korice.
     
    
      3. Fil: Odvojiti belanca od 
žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera, 
čvrsto umutiti. Dodati žumanca, jedno po jedno, i umutiti, da se dobije 
penasta, kremasta smesa. Umućenu smesu staviti u, odgovarajuću, posudu i
 skuvati krem na pari. Pri kraju kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i 
mešati da se čokolada rastopi. Ostaviti krem da se ohladi. Krem puding 
od čokolade umutiti sa 250 ml mleka i dodati ga u hladan, čokoladni, 
krem. Umutiti da se sastojci sjedine. Maslac umutiti sa šećerom u prahu,
 pa ga dodati u krem i mikserom umutiti, da se dobije kremasta smesa. Na
 kraju dodati izrendanu, zamrznutu, pomorandžu i, još jedanput, mikserom
 sve sjediniti. 
     
    
      4. Na tacnu za tortu staviti jednu 
koricu i poprskati je sokom od pomorandže. Premazati je delom fila, 
vodeći računa da ostane fila i za premazivanje cele torte. Fila ima 
dosta, pa sam ja sa njim i ukrasila tortu.
     
    
      5. Preko staviti drugu koricu, 
poprskati je sokom od pomorandže, premazati je filom i, na kraju, 
preklopiti trećom koricom. I nju poprskati sokom, pa zatim celu tortu 
premazati i ukrasiti filom. 
     
    
      6. Ostaviti tortu u frižider, da se 
fil stegne, pa je iseći i poslužiti. Toliko je kremasta, da se korice i 
ne osećaju, a pomorandža daje fantastičan ukus. 
     
    



Коментари
Постави коментар