Čokoladna torta sa pomorandžama
Korice:
- 5 jajeta
- 130 g šećera
- 130 g brašna
- 50 g kakaoa
- 1 kašičica praška za pecivo
Fil:
- 3 jajeta
- 80 g šećera
- 150 g čokolade
- 1 kesica krem pudinga sa ukusom čokolade
- 250 ml mleka
- 250 g maslaca
- 100 g šećera u prahu
- 1 veća, zamrznuta, pomorandža
...i još:
- 3 veće pomorandže (sok)
Priprema:
1. Korice: Odvojiti belanca od
žumanaca. U vanglicu staviti belanca i mutiti ih, uz postepeno dodavanje
šećera, dok se ne dobije čvrsti šam. Zatim dodavati, jedno po jedno,
žumance, neprestano muteći. Brašno pomešati sa kakaom i pecivom, pa ga
dodati u testo i, kašikom, sjediniti sa jajima.
Uzeti odgovarajuću posudu, vel. 26cm, pa dno obložiti pek papirom a
stranice premazati maslacem. U pripremljenu posudu sipati testo i
staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
2. Pečenu koru izvaditi i ostaviti da se ohladi. Ohlađenu koru preseći dva puta, da se dobiju tri korice.
3. Fil: Odvojiti belanca od
žumanaca. Belanca staviti u vanglicu i, uz postepeno dodavanje šećera,
čvrsto umutiti. Dodati žumanca, jedno po jedno, i umutiti, da se dobije
penasta, kremasta smesa. Umućenu smesu staviti u, odgovarajuću, posudu i
skuvati krem na pari. Pri kraju kuvanja dodati izlomljenu čokoladu i
mešati da se čokolada rastopi. Ostaviti krem da se ohladi. Krem puding
od čokolade umutiti sa 250 ml mleka i dodati ga u hladan, čokoladni,
krem. Umutiti da se sastojci sjedine. Maslac umutiti sa šećerom u prahu,
pa ga dodati u krem i mikserom umutiti, da se dobije kremasta smesa. Na
kraju dodati izrendanu, zamrznutu, pomorandžu i, još jedanput, mikserom
sve sjediniti.
4. Na tacnu za tortu staviti jednu
koricu i poprskati je sokom od pomorandže. Premazati je delom fila,
vodeći računa da ostane fila i za premazivanje cele torte. Fila ima
dosta, pa sam ja sa njim i ukrasila tortu.
5. Preko staviti drugu koricu,
poprskati je sokom od pomorandže, premazati je filom i, na kraju,
preklopiti trećom koricom. I nju poprskati sokom, pa zatim celu tortu
premazati i ukrasiti filom.
6. Ostaviti tortu u frižider, da se
fil stegne, pa je iseći i poslužiti. Toliko je kremasta, da se korice i
ne osećaju, a pomorandža daje fantastičan ukus.
Коментари
Постави коментар