Sanjina torta
Korice:
- 12 jaja
- 12 kašika šećera
- 12 kašika brašna
- 12 kašika mlevenog (ispečenog) lešnika
- 12 kašika ulja
- 6 kašika jogurta
- 3 kašike kakaoa
- 120 g čokolade
- 3 kašičice praška za pecivo
Preliv za kore:
- 300 ml mleka
- 3 pune kašike nutele
Fil:
- 400 g margarina
- 600 g šećera u prahu
- 10 kašika slatke pavlake
- 250 g bele ćokolade za kuvanje
- 250 g čokolade
Preliv za tortu:
- 200 ml slatke pavlake
- 200 g čokolade
Za ogradicu:
- 150 g čokolade
Priprema:
1. Ovu sam tortu pravila mojoj
bratanici za 18. rođendan. Ideju za tortu mi je dala Alexandra Bella, iz
grupe Kuhinjica tri srca, samo što sam ja morala tortu dosta da
izmenim, od originala, sve po želji slavljenice.
Želela je da torta ima puno čokolade, sa čokoladnom ogradicom, koja je
nepravilnog oblika..., i na kraju je bila - prezadovoljna!
2. Korice: Sastojke za korice
podeliti na tri dela, jer se peču tri korice.
Za prvu koricu je potrebno: 4 jajeta, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 4
kašike, mlevenog, lešnika, 4 kašike ulja, 2 kašike jogurta, 1 kašika
kakaoa, 40 g rastopljene (i ohlađene) čokolade i 1 kašičica praška za
pecivo.
3. Odvojiti belanca od žumanaca.
Belanca staviti u dublju posudu i uz, postepeno, dodavanje šećera,
čvrsto umutiti. Dodati, jedno po jedno, žumance i penasto umutiti. Zatim
dodati ulje i jogurt, pa sjediniti. Ubaciti mlevene lešnike i
promešati. Brašno, kakao i pecivo sjediniti, pa dodati u testo. Umutiti
mikserom. Na kraju ubaciti rastopljenu čokoladu. Dobro sjediniti.
4. Uzeti pleh, vel. 37x27cm, i dno
obložiti pek papirom, a stranice premazati uljem. Sipati umućenu smesu,
poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170
stepeni. Pečenu koricu izvaditi, zajedno sa pek papirom, i ostaviti da
se ohladi. Na isti način umutiti i ispeći još dve korice.
5. Preliv za kore: U mleko staviti
nutelu, pa staviti na šporet da se mleko zagreje i nutela rastopi.
Toplim mlekom poprskati korice.
6. Fil: Margarin staviti u dublju
posudu, pa ga mikserom (nastavcima za testo) penasto umutiti, uz
postepeno dodavanje šećera u prahu. Kada se šećer rastopi sipati 10
kašika slatke pavlake i nastaviti sa mućenjem, da se svi sastojci
sjedine.
7. Belu i crnu čokoladu, odvojeno,
rastopiti na pari. Prohladiti. Fil podeliti na pola. U jednu polovinu
dodati belu čokoladu a u drugu polovinu crnu čokoladu. Dobro umutiti
mikserom.
8. Na plato staviti jednu koricu, pa
preko rasporediti pola belog fila. Zatim preko belog fila staviti drugu
koricu, pa rasporediti pola tamnog fila. Preklopiti trećom koricom,
premazati je sa ostatkom belog fila i, celu, tortu premazati sa ostatkom
tamnog fila.
9. Preliv za tortu: U manjoj posudi
staviti slatku pavlaku da se zagreje, ali da ne provri. U drugu posudu
izlomiti čokoladu. Vrelu pavlaku preliti preko čokolade i mešati da se
čokolada rastopi. Ostaviti da se preliv, vrlo malo, prohladi, uz
neprestano mućenje, pa preliti preko površine torte. Pustiti da se
preliv spušta i niz stranice torte. Ostaviti da se stegne, na sobnoj
temperaturi, dok se pravi čokoladna ogradica.
10. Čokoladna ogradica: Izmeriti
visinu i dužinu stranica torte, pa po toj meri iseći pek papir. Gornje
ivice papira ne moraju da budu pravilno isečene. Papir staviti na čvršću
podlogu (ja sam ga stavila na plato za rolate).
11. Čokoladu rastopiti na pari. Vrelu
čokoladu sipati, kašičicom, preko pek papira i većim nožem je
rasporediti preko izmerenog papira. Čokolada treba da bude u tankom
sloju, ali ne baš da se "providi". Ostaviti čokoladu u frižider, na pet
minuta. Kada počne da se steže, oštrim nožem raseći komade za ogradicu,
širine po želji (ja sam sekla različite širine). Vratiti ponovo čokoladu
u frižider, da se dobro stegne.
Zatim je izvaditi, lomiti komadiće i ređati oko torte. Površinu torte
ukrasiti po želji.
Коментари
Постави коментар