Sanjina torta
Korice:
- 12 jaja
 - 12 kašika šećera
 - 12 kašika brašna
 - 12 kašika mlevenog (ispečenog) lešnika
 - 12 kašika ulja
 - 6 kašika jogurta
 - 3 kašike kakaoa
 - 120 g čokolade
 - 3 kašičice praška za pecivo
 
Preliv za kore:
- 300 ml mleka
 - 3 pune kašike nutele
 
Fil:
- 400 g margarina
 - 600 g šećera u prahu
 - 10 kašika slatke pavlake
 - 250 g bele ćokolade za kuvanje
 - 250 g čokolade
 
Preliv za tortu:
- 200 ml slatke pavlake
 - 200 g čokolade
 
Za ogradicu:
- 150 g čokolade
 
Priprema:
      1. Ovu sam tortu pravila mojoj 
bratanici za 18. rođendan. Ideju za tortu mi je dala Alexandra Bella, iz
 grupe Kuhinjica tri srca, samo što sam ja morala tortu dosta da 
izmenim, od originala, sve po želji slavljenice. 
Želela je da torta ima puno čokolade, sa čokoladnom ogradicom, koja je 
nepravilnog oblika..., i na kraju je bila - prezadovoljna!
     
    
      2. Korice: Sastojke za korice 
podeliti na tri dela, jer se peču tri korice. 
Za prvu koricu je potrebno: 4 jajeta, 4 kašike šećera, 4 kašike brašna, 4
 kašike, mlevenog, lešnika, 4 kašike ulja, 2 kašike jogurta, 1 kašika 
kakaoa, 40 g rastopljene (i ohlađene) čokolade i 1 kašičica praška za 
pecivo.
     
    
      3. Odvojiti belanca od žumanaca. 
Belanca staviti u dublju posudu i uz, postepeno, dodavanje šećera, 
čvrsto umutiti. Dodati, jedno po jedno, žumance i penasto umutiti. Zatim
 dodati ulje i jogurt, pa sjediniti. Ubaciti mlevene lešnike i 
promešati. Brašno, kakao i pecivo sjediniti, pa dodati u testo. Umutiti 
mikserom. Na kraju ubaciti rastopljenu čokoladu. Dobro sjediniti.
     
    
      4. Uzeti pleh, vel. 37x27cm, i dno 
obložiti pek papirom, a stranice premazati uljem. Sipati umućenu smesu, 
poravnati i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu rernu, na 170 
stepeni. Pečenu koricu izvaditi, zajedno sa pek papirom, i ostaviti da 
se ohladi. Na isti način umutiti i ispeći još dve korice.
     
    
      5. Preliv za kore: U mleko staviti 
nutelu, pa staviti na šporet da se mleko zagreje i nutela rastopi. 
Toplim mlekom poprskati korice.
     
    
      6. Fil: Margarin staviti u dublju 
posudu, pa ga mikserom (nastavcima za testo) penasto umutiti, uz 
postepeno dodavanje šećera u prahu. Kada se šećer rastopi sipati 10 
kašika slatke pavlake i nastaviti sa mućenjem, da se svi sastojci 
sjedine.
     
    
      7. Belu i crnu čokoladu, odvojeno, 
rastopiti na pari. Prohladiti. Fil podeliti na pola. U jednu polovinu 
dodati belu čokoladu a u drugu polovinu crnu čokoladu. Dobro umutiti 
mikserom.
     
    
      8. Na plato staviti jednu koricu, pa
 preko rasporediti pola belog fila. Zatim preko belog fila staviti drugu
 koricu, pa rasporediti pola tamnog fila. Preklopiti trećom koricom, 
premazati je sa ostatkom belog fila i, celu, tortu premazati sa ostatkom
 tamnog fila.
     
    
      9. Preliv za tortu: U manjoj posudi 
staviti slatku pavlaku da se zagreje, ali da ne provri. U drugu posudu 
izlomiti čokoladu. Vrelu pavlaku preliti preko čokolade i mešati da se 
čokolada rastopi. Ostaviti da se preliv, vrlo malo, prohladi, uz 
neprestano mućenje, pa preliti preko površine torte. Pustiti da se 
preliv spušta i niz stranice torte. Ostaviti da se stegne, na sobnoj 
temperaturi, dok se pravi čokoladna ogradica.
     
    
      10. Čokoladna ogradica: Izmeriti 
visinu i dužinu stranica torte, pa po toj meri iseći pek papir. Gornje 
ivice papira ne moraju da budu pravilno isečene. Papir staviti na čvršću
 podlogu (ja sam ga stavila na plato za rolate).
     
    
      11. Čokoladu rastopiti na pari. Vrelu
 čokoladu sipati, kašičicom, preko pek papira i većim nožem je 
rasporediti preko izmerenog papira. Čokolada treba da bude u tankom 
sloju, ali ne baš da se "providi". Ostaviti čokoladu u frižider, na pet 
minuta. Kada počne da se steže, oštrim nožem raseći komade za ogradicu, 
širine po želji (ja sam sekla različite širine). Vratiti ponovo čokoladu
 u frižider, da se dobro stegne. 
Zatim je izvaditi, lomiti komadiće i ređati oko torte. Površinu torte 
ukrasiti po želji.
     
    



Коментари
Постави коментар