Sočni čokoladni kolač sa majonezom
Potrebno je:
- 200 g majoneza
- 200 ml jake, skuvane, kafe
- 250 g brašna
- 200 g šećera
- 4 kašike kakaoa
- 1 kesica praška za pecivo
- 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
Preliv za kolač:
- 100 g Menaž čokolade
- 50 g margarina
- 50 g šećera u prahu
- 50 ml likera od višanja
- 1 kašika (vrhom puna) kisele pavlake
- 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
Priprema :
1. U vanglicu staviti skuvanu
(prohlađenu) kafu, dodati šećer i umutiti, da se šećer rastopi. Dodati
majonez, kakao, brašno sa pecivom i rum šećer. Dobro umutiti i sipati u
kalup 30x20cm, čije je dno obloženo pek papirom., a stranice premazane margarinom. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
2. Pečeni kolač (probati čačkalicom
da li je kolač ispečen) izvaditi i ohladiti. Ohlađeni kolač prevrnuti na
radni sto, skloniti pek papir i vratiti u pleh, ali tako da donja
strana sada bude na površini.
3. Preliv: U manju šerpicu staviti
izlomljenu čokoladu, iseckani margarin, šećer u prahu, liker i rum
šećer. Staviti na tihu temperaturu i, uz neprestano mešanje, otopiti.
Rastopljenu smesu mešati da se svi sastojci sjedine. Na kraju dodati
kiselu pavlaku i mešati, na vatri, dok se pavlake ne rastopi.
4. Vruć preliv preliti preko kolača i ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi, pa ostaviti u frižider, da se glazura stegne.
Iseći na kocke i poslužiti.
Коментари
Постави коментар