Sočni čokoladni kolač sa majonezom
Potrebno je:
- 200 g majoneza
 - 200 ml jake, skuvane, kafe
 - 250 g brašna
 - 200 g šećera
 - 4 kašike kakaoa
 - 1 kesica praška za pecivo
 - 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
 
Preliv za kolač:
- 100 g Menaž čokolade
 - 50 g margarina
 - 50 g šećera u prahu
 - 50 ml likera od višanja
 - 1 kašika (vrhom puna) kisele pavlake
 - 1 kesica vanil šećera sa ukusom ruma
 
Priprema :
      1. U vanglicu staviti skuvanu 
(prohlađenu) kafu, dodati šećer i umutiti, da se šećer rastopi. Dodati 
majonez, kakao, brašno sa pecivom i rum šećer. Dobro umutiti i sipati u 
kalup 30x20cm, čije je dno obloženo pek papirom., a stranice premazane margarinom. Staviti da se peče, u prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni.
     
    
      2. Pečeni kolač (probati čačkalicom 
da li je kolač ispečen) izvaditi i ohladiti. Ohlađeni kolač prevrnuti na
 radni sto, skloniti pek papir i vratiti u pleh, ali tako da donja 
strana sada bude na površini.
     
    
      3. Preliv: U manju šerpicu staviti 
izlomljenu čokoladu, iseckani margarin, šećer u prahu, liker i rum 
šećer. Staviti na tihu temperaturu i, uz neprestano mešanje, otopiti. 
Rastopljenu smesu mešati da se svi sastojci sjedine. Na kraju dodati 
kiselu pavlaku i mešati, na vatri, dok se pavlake ne rastopi. 
     
    
      4. Vruć preliv preliti preko kolača i ostaviti na sobnoj temperaturi da se prohladi, pa ostaviti u frižider, da se glazura stegne. 
Iseći na kocke i poslužiti.
     
    



Коментари
Постави коментар