Kajzerice
Testo:
- 550 g brašna (T-500)
- 250 ml mleka
- 1/2 kockice kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 80 g putera
- 1 jaje
Priprema:
1. U toplom mleku, sa dodatkom
kašičice šećera, razdrobiti kvasac i sačekati da uskisne. U
odgovarajućoj posudi staviti brašno, pa dodati rastopljeni puter, šećer,
so, jaje i pripremljeni kvasac. Zamesiti testo. Mesiti dotle dok testo
ne postane elastično. Prilikom mešenja dodavati po malo brašna, da se
testo ne bi lepilo. Umešeno testo ostavoti da udvostruči svoju
zapreminu.
2. Kada je testo naraslo prebaciti
ga na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti na deset jufkica. Od svake
jufkice napraviti lopticu i poređati ih u pleh, preko pek papira.
Ostaviti da narastu.
3. Narasle kajzerice premazati
mešavinom žumanceta i malo mleka, pa ih posuti sa susamom (kada ste
posuli testo sa susamom još jedanput pređite četkicom sa mešavinom za
premazivanje - tako ćete sprečiti da susam otpada). Na kraju testo
zarezati u obliku krsta i staviti da se peče, u prethodno zagrejanu
rernu, na 180 stepeni.
4. Pečene kajzerice izvaditi i pokriti krpom, da odstoje 10-ak minuta. Poslužiti.
Коментари
Постави коментар