Voćna lešnik - plazma torta
Kora:
- 300 g mlevene plazme
 - 150 g mlevenog, pečenog, lešnika
 - 5 kašika šećera u prahu
 - 250 g putera
 - sok od pomorandže
 - 300 g plazma keksa (u komadima)
 - 2 kesice 3u1 kafe (ukus po želji)
 
Fil:
- 500 ml slatke pavlake
 - 500 g sitnog sira (za kolače)
 - 250 g šećera u prahu
 - 1 krem puding od čokolade (koji se ne kuva)
 - 150 g mlevenih, pečenih, lešnika
 - 150 g suvog grožđa
 - 2 kesice želatina
 - 1 breskva
 - 1 nektarina
 - 1 kivi
 - rum
 
...i još:
- breskve
 - nektarine
 - kivi
 - 1 kesica providnog preliva za torte
 - 300 g šumskog voća
 
Priprema:
      1. Korica: U dublju posudu staviti 
mlevenu plazmu, šećer u prahu, mleveni lešnik, rastopljeni puter, 
sjediniti, pa dodavanjem soka od pomorandže zamesiti smesu, da može da 
se formira kora. Uzeti šerpu, vel. 28 cm (zbog visine torte ne može 
kalup sa obručem da se koristi, ili u kalup staviti deblji pek papir, u 
visinu, da može da posluži kao stranice), obložiti je providnom folijom,
 pa vlažnim rukama formirati koru.
Kafu 3u1 napraviti uobičajeno, pa u nju umakati celu plazmu i slagati u 
krug, preko formirane kore (napraviti kao ogradicu).
     
    
      2. Breskvu, nektarinu i kivi (po jedan komad) iseckati u kockice.
     
    
      3. Šumsko voće (odmrznuto) staviti u cetku, da se iscedi, a suvo grožđe potopiti rumom i ostaviti da odstoji.
     
    
      4. Fil: U većoj, dubljoj, posudi 
umutiti čvrsto slatku pavlaku, sa postepenim dodavanjem šećera u prahu. 
Dodati sitan sir i sjediniti. Želatin pripremiti prema uputstvu sa 
pakovanja, pa ga dodati u umućenu slatku pavlaku. Smesu podeliti na tri 
dela. U jednu trećinu fila ubaciti iseckanu breskvu, nektarinu i kivi, 
promešati i 
     
    staviti preko formirane kore. Ravnomerno rasporediti.
5. U drugu trećinu fila staviti isceđeno suvo grožđe, mlevene lešnike i krem puding od čokolade. Sjediniti.
     
    
6. Rasporediti preko prvog fila.
     
    
7. I, na kraju, u ostatak fila staviti isceđeno šumsko voće, pa ga 
rasporediti preko postavljenih filova. Ostaviti tortu u frižider, da se malo površina stegne.     
    
8. Breskve, netarine i kivi iseći na tanje kriške (breskve i kivi oljuštiti, a nektarine ne ljuštiti).
     
    
9. Iseckano voće poređati po vrhu torte, po želji.
     
    
      10. Preliv za torte pripremiti prema uputstvu i preliti poređano voće. Ostaviti u frižider, preko noći.
     
    
      11. Narednog dana izvaditi tortu iz frižidera, izvaditi je, pomoću folije, iz šerpe, skloniti foliju i tortu postaviti na plato.
     
    



Lijepo :)
ОдговориИзбришиHvala, mila!
ОдговориИзбриши