Kolač sa kokosom
Kora:
- 120 g omekšalog maslaca ili margarina
- 120 g šećera
- 2 jajeta
- 300 g brašna
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1/3 kašičice praška za pecivo
Za premazivanje korice:
- 250 g marmelade od kajsija
Mrvičasto testo sa kokosom:
- 60 g maslaca ili margarina
- 5 kašika šećera
- 9 kašika mleka
- 120 g kokosa
Priprema:
1. Kora: U vanglicu staviti omekšali maslac (ili
margarin), dodati šećer, sa vanilom, i umutiti. Ubaciti jaja i
sjediniti. Na kraju dodati brašno sa pecivom. Rukom zamesiti. Dodati
samo malo brašna da bi se testo oformilo u vidu lopte (i dalje treba da
ostane lepljivo). Testo staviti u odgovarajuću, pobrašnjenu, posudu,
prekriti je samolepljivom folijom i ostaviti u frižider, oko pola sata.
2. Mrvičasto testo sa kokosom: U
šerpicu staviti maslac (ili margarin), šećer i mleko, pa staviti na vatru. Kada su se maslac (ili
margarin) i šećer rastopili dodati kokos i dobro promešati. Skloniti sa
vatre.
3. Uzeti pleh, vel. 35x20cm, i dno
obložiti pek papirom. Izvaditi testo iz frižidera i staviti ga na,
pobrašnjeni, radni sto. Posuti testo sa brašnom, pa oklagijom ga razviti
u veličini pleha, u kome će se kolač peći.
4. Razvijeno testo prebaciti u pleh
i, dodatno, rukom formirati koru. Koru premazati marmeladom od kajsija.
Preko marmelade, ravnomerno, rasporediti mrvice od kokosa.
5. Kolač staviti da se peče, u,
prethodno zagrejanoj rerni, na 160 stepeni. Kolač peći 35 minuta. Kada
kokos dobije blago rumenu boju, kolač prekriti alu folijom i ispeći do
kraja.
6. Ovo je jedan stari kolač, koji
već duže vreme nameravam da napravim, a našla sam ga u kuvaru moje
majke. Konačno sam ga napravila i, svako, ko ga proba videće da
nepravedno zapostavljamo stare, isprobane, recepte naših baka i majki.
Ovo je samo jedan od dokaza koliko su ti kolači ukusni.
Коментари
Постави коментар