Lepinjice sa jogurtom
Potrebno je:
- 600 g brašna
- 1/2 kockice kvasca
- 2 kašičice šećera
- 2 kašičice soli
- 2 jajeta
- 150 ml jogurta
- 150 ml mleka
- 30 g rastopljenog putera
...i još:
- 1 žumance
- malo mleka
Priprema:
1. U toplom mleku, sa dodatkom
šećera, razmrviti kvasac i ostaviti da uskisne.
U vanglicu staviti brašno, dodati so, jaja, mleko, jogurt, rastopljeni
puter i pripremljeni kvasac. Umesiti testo. Testo mesiti dok ne postane
elastično i prestane da se lepi za ruke. Ostaviti ga da uskisne.
2. Uskislo testo prebaciti na, pobrašnjenu, radnu površinu i podeliti ga na 12 delova.
3. Od svakog dela napraviti lopticu i poređati lepinje u pleh, preko pek papira. Ostaviti da narastu.
4. Narasle lepinjice premazati
mešavinom žumanceta i, malo, mleka i staviti da se peču, u prethodno
zagrejanu rernu, na 180 stepeni.
5. Kada testo porumeni izvaditi ga i pokriti krpom, da se prohladi. Poslužiti.
Коментари
Постави коментар