Pita sa sirom i palačinkama
Testo za palačinke:
- 3 čaše (od 250 ml) brašna
- 5 većih jaja
- 50 ml ulja
- 2 kašičice šećera
- 1 kašičica soli
- 200 ml mleka
- 400 ml gazirane vode
- 400 ml obične vode
Fil:
- 1/2 kg sitnog sira
- 2 jajeta
- 1 kašičica soli
Preliv:
- 1 čaša gustog, jogurta
- 1 jaje
- 1 kašičica soli
Priprema:
1. Testo za palačinke: U odgovarajuću posudu staviti
brašno. Dodati jaja, so, šećer i ulje. Posebno pomešati mleko, gaziranu i
običnu vodu. Dodavati, postepeno, u masu sa brašnom i umutiti mikserom.
2. U teflonski tiganj, vel. 26cm,
sipati malo ulja i staviti ga da se zagreje. Ispeći palačinke (sipati
punu kutlaču testa, i za svaku palačinku sipati malo ulja u tiganj).
3. Fil: U vanglicu staviti sir, dodati jaja, so i, viljuškom, sjediniti.
4. Uzeti tepsiju, vel. 26cm, i obložiti je pek papirom. Papir premazati maslacem.
Za ovu veličinu tepsije potrebno je 10 palačinaka, da se napravi pita.
5. Uzeti jednu, prohlađenu,
palačinku i preko nje staviti dve kašike fila. Fil razmazati po celoj
palačinki. Uviti palačinku u rolat, saviti u oblik puža i staviti na
sredinu tepsije. Ostale palačinke filovati, uvijati u rolat i ređati ih,
u krug, oko postavljene palačinke na sredini tepsije (kao kada se
ređaju kore za pitu).
6. Preliv: Dobro umutiti jogurt i
jaje, dodati kašičicu soli, kao i ostatak fila (ako vam je preostao). Sa
napravljenim prelivom, kašikom, ravnomerno preliti pitu.
7. Pitu staviti da se peče u,
prethodno zagrejanu, rernu, na 190 stepeni. Kada krajevi pite porumene a
sredina dobije bledo žutu boju, pita je pečena.
Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se prohladi. Zatim je prebaciti na
odgovarajuću tacnu, skloniti pek papir i poslužiti pitu.
Коментари
Постави коментар