Pita sa sirom i palačinkama
Testo za palačinke:
- 3 čaše (od 250 ml) brašna
 - 5 većih jaja
 - 50 ml ulja
 - 2 kašičice šećera
 - 1 kašičica soli
 - 200 ml mleka
 - 400 ml gazirane vode
 - 400 ml obične vode
 
Fil:
- 1/2 kg sitnog sira
 - 2 jajeta
 - 1 kašičica soli
 
Preliv:
- 1 čaša gustog, jogurta
 - 1 jaje
 - 1 kašičica soli
 
Priprema:
      1. Testo za palačinke: U odgovarajuću posudu staviti 
brašno. Dodati jaja, so, šećer i ulje. Posebno pomešati mleko, gaziranu i
 običnu vodu. Dodavati, postepeno, u masu sa brašnom i umutiti mikserom.
     
    
      2. U teflonski tiganj, vel. 26cm, 
sipati malo ulja i staviti ga da se zagreje. Ispeći palačinke (sipati 
punu kutlaču testa, i za svaku palačinku sipati malo ulja u tiganj).
     
    
      3. Fil: U vanglicu staviti sir, dodati jaja, so i, viljuškom, sjediniti.
     
    
      4. Uzeti tepsiju, vel. 26cm, i obložiti je pek papirom. Papir premazati maslacem.
Za ovu veličinu tepsije potrebno je 10 palačinaka, da se napravi pita.
     
    
      5. Uzeti jednu, prohlađenu, 
palačinku i preko nje staviti dve kašike fila. Fil razmazati po celoj 
palačinki. Uviti palačinku u rolat, saviti u oblik puža i staviti na 
sredinu tepsije. Ostale palačinke filovati, uvijati u rolat i ređati ih,
 u krug, oko postavljene palačinke na sredini tepsije (kao kada se 
ređaju kore za pitu).
     
    
      6. Preliv: Dobro umutiti jogurt i 
jaje, dodati kašičicu soli, kao i ostatak fila (ako vam je preostao). Sa
 napravljenim prelivom, kašikom, ravnomerno preliti pitu. 
     
    
      7. Pitu staviti da se peče u, 
prethodno zagrejanu, rernu, na 190 stepeni. Kada krajevi pite porumene a
 sredina dobije bledo žutu boju, pita je pečena.
Pečenu pitu izvaditi i ostaviti da se prohladi. Zatim je prebaciti na 
odgovarajuću tacnu, skloniti pek papir i poslužiti pitu.
     
    



Коментари
Постави коментар